Nume
Parola
Vizualizări: 5338
19 mai – Ziua lumânărilor aprinse
Chişinău, 17 Mai 2013 — În fiecare a treia duminică a lunii mai, comunitatea internaţională consemnează Ziua internaţională de comemorare a persoanelor decedate de SIDA sau Ziua Lumânărilor Aprinse. Dedicarea unei zile oficiale de pomenire a persoanelor răpuse de maladia SIDA vine din necesitatea de a atrage atenţia opiniei publice asupra caracteristicilor infecţiei HIV/SIDA, conştientizării riscului de infectare cu HIV, cunoaşterea metodelor de transmitere şi de protejare de acest virus, formarea unei atitudini tolerante faţă de persoanele afectate de HIV/SIDA, precum şi sporirea accesului populaţiei la serviciile de testare benevolă, diagnosticare, tratament profilactic şi specializat.

În Republica Moldova, Ziua internaţională de comemorare a persoanelor decedate de SIDA va fi marcată printr-un amplu program de manifestări cu genericul: “Tendinţa zero. Zero cazuri noi de infecţie cu HIV. Zero discriminare. Zero cazuri de deces de maladia SIDA”. Evenimentele de comemorare includ: conferinţe de presă; evenimente publice cu aprinderea lumărilor în forma unei panglici a solidarităţii; oficializarea slujbelor de pomenire pentru persoanele răpuse de HIV/SIDA; testarea la HIV a doritorilor cu utilizarea testelor expres; acţiuni de informare şi sensibilizare cu participarea reprezentanţilor structurilor guvernamentale, neguvernamentale şi internaţionale.

Printre acţiunile de anvergură ale Programului se numără Caravana auto “Pentru viaţă” (ediţia 2013), care îşi va lua startul oficial la 19 mai 2013 (orele 10.00, scuarul Europei, Grădina Publică Ştefan cel Mare). În ediţia a doua a campaniei sociale Caravana auto ”Pentru viaţă”, organizatorii evenimentului, împreună cu interpreta Dara, îşi propun să sensibilizeze şi să informeze populaţia despre HIV/SIDA în Republica Moldova, să vorbească tinerilor despre comportamentele riscante care te fac vulnerabil la HIV, să distrugă stereotipurile legate de HIV şi, în final, să le aminitească tuturor că această infecţie îi priveşte pe toţi şi pe fiecare în parte, iar lipsa controlului asupra acestei infecţii poate provoca boală, durere şi chiar deces.

Caravana va include o coloană din 13 automobile echipate cu simbolică tematică şi drapele, care vor parcurge traseul: Chişinău – Comrat - Cahul - Bender - Tiraspol - Râbniţa - Bălţi - Chişinău, staţionând în fiecare oraş cu un program de 2 zile.

Caravana Auto va finaliza la 30 mai (orele 09.00), când în scuarul Europei (Grădina Publică Ştefan cel Mare) va avea loc inaugurarea Memorialului consacrat persoanelor decedate de SIDA. Conceptul Memorialului este unul simbolic, având forma unei bănci montată în totalitate din piuliţe de metal, care au infiltrate în ele 1756 de şuruburi, numărul persoanelor decedate de SIDA în Republica Moldova. Cea mai mare parte a ansamblului arhitectural este fără tijele de metal prinse în ele, ceea ce înseamnă că încă mai putem stopa epidemia HIV/SIDA în Republica Moldova şi putem salva/prelungi viaţa persoanelor infectate cu HIV.

Evenimentele de comemorare a persoanelor decedate de SIDA se vor desfăşura pe întreg teritoriul Republicii Moldova, UTA Găgăuzia, regiunea transnistreană şi vor dura până la sfârşitul lunii mai. Programul manifestărilor se desfăşoară cu implicarea/participarea şi susţinerea Ministerului Sănătăţii, Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Fundaţiei Soros-Moldova, Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove, Centrului Naţional de Sănătate Publică, IMSP Centrele de Sănătate raionale, IMSP Spitalul Dermatologie şi Maladii Comunicabile, Centrului pentru Politici şi Analize în Sănătate, A.O. ”Iniţiativa Pozitivă”, Ligii persoanelor care trăiesc cu HIV, oficiul UNODC în Moldova, ONG-urilor: ”Biaz Gul”, „Credinţa”, „Милосе́рдие”, „Здоровое Будущее”, ”Triniti”, ”Respiraţia a doua”, TVD Bălţi, ”Viaţa Nouă”, ”Mamele pentru Viaţa”, „Copilărie pentru toţi”; Centrului „Pas cu Pas” Cahul, Centrului Regional pentru Politici Comunitare, alţi parteneri locali.

Ziua internaţională de comemorare a persoanelor decedate de SIDA a fost marcată pentru prima dată în anul 1983 la San-Francisco (SUA) pentru a atrage atenţia autorităţilor asupra problemei HIV/SIDA şi necesităţii asigurării tratamentului persoanelor infectate cu HIV.

În Republica Moldova această zi a fost consemnată oficial pentru prima dată în anul 2002 la iniţiativa oficiului UNAIDS Moldova.

Planul activităţilor dedicate Zilei internaţionale de comemorare a persoanelor decedate de SIDA poate fi accesat la linkul http://www.ccm.md/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=499&cntnt01returnid=15

Secretariatul CNC TB/SIDA, ccm_secretariat@mednet.md, 022 727359