Nume
Parola
Vizualizări: 3971
Faceţi lumină în dosarul 7 aprilie!
Chişinău, 3 Aprilie 2013 — Demonstraţiile paşnice post-electorale din aprilie 2009, soldate cu vandalizarea sediilor Parlamentului şi Preşedinţiei Republicii Moldova de către câteva sute de manifestanţi violenţi, s-au încheiat cu arestul şi torturarea a peste 600 de tineri. După 4 ani de la acele evenimente, cerem lumină în dosarul 7 aprilie 2009!

„Este cert că pe an ce trece avem tot mai multe semne de întrebare cu privire la dosarul 7 aprilie şi tot mai puţine răspunsuri. Organele de drept au ales amnezia selectivă, iar oamenii de rând au pierdut speranţa că torţionarii îşi vor ispăşi pedeapsa meritată. Investigaţiile prompte cu privire la evenimentele din 7 aprilie au eşuat şi asta ne-a costat lipsa încrederii în justiţia moldovenească, dar şi multe dosare la CtEDO”, a afirmat CRISTINA PERETEATCU, Director executiv Amnesty International Moldova. „Procuratura este veriga slabă a sectorului justiţiei. Reforma acesteia bate pasul pe loc. În mai 2010, în cadrul Procuraturii Generale a fost înfiinţată Secţia “Combatere Tortură” care are 4 procurori la Chişinău si aproximativ 70 de procurori care lucrează în birourile regionale ale Procuraturii din toată ţara. Această structură nu şi-a demonstrat încă eficienţa!”, a menţionat CRISTINA PERETEATCU.

„Autorităţile statului nu şi-au îndeplinit până în acest moment obligaţia de elucidare a aplicării în masă a torturii şi relelor tratamente la reţinere şi în incinta comisariatelor de poliţie, în legătură cu evenimentele din aprilie 2009. Până acum nu există nici o hotărâre judecătorească irevocabilă de condamnare în privinţa ofiţerilor superiori. În diferite dosare penale, fostul ministru de interne, fostul comisar general al mun. Chişinău, fostul şef al statului major şi alţi demnitari au fost achitaţi de instanţele judecătoreşti sau a fost încetată urmărirea penală” a spus ION GUZUN, coordonator de programe de la Centrul de Resurse Juridice din Moldova. El mai menţionează că în 2011 şi prima jumătate a anului 2012 rata de achitare în cazurile de tortură şi rele tratamente a fost foarte înaltă (63% în 2011 şi 37% în prima jumătate a anului 2012) în comparaţie cu rata medie de achitare din Moldova de 2.5% - 3%. Aceste date confirmă că politica de zero toleranţă împotriva torturii de fapt nu este realizată.

Amnesty International îndeamnă Guvernul RM să înfiinţeze un mecanism independent cu resurse suficiente la dispoziţie care să investigheze prompt toate acuzaţiile de încălcări ale Drepturilor Omului de către organele de drept, inclusiv de către poliţie. “ Doar în aşa mod RM va demonstra că nu mimează respectarea drepturilor omului, ci îndeplineşte obligaţiile internaţionale asumate faţă de persoanele care locuiesc pe teritoriul său”, a spus CRISTINA PERETEATCU, Director executiv Amnesty International Moldova.