Nume
Parola
Vizualizări: 4892
Oportunitati de instruire pentru tinerii fermieri din zona de Nord a Republicii Moldova
Balti, 16 Ianuarie 2012 — In data de 16.01.2012 Asociatia Obsteasca “Pro Cooperare Regionala” in colborare cu “Scoala Profesionala” din or. Riscani si cu sustinerea financiara a Fundatiei HEKS Moldova, in cadrul prioectului “Scoala Fermierului si servicii de consultanta pentru agricultura durabila” a initiat un nou modul de instruire pentru tinerii fermieri din zona de Nord a R.M.
Scopul proiectului consta in imbunatatirea conditiilor de trai din zona rurala prin sustinerea dezvoltarii durabile a fermierilor privati.
Beneficiarii acestui modul de instruire sunt 25 de tineri din zona rurala, care isi fac studiile la Scoala Profesionala din or. Riscani la specialitatea tractoris-masinist in productia agricola si care provin din familii de agricultori din zona de Nord a Republicii Moldova.
Instruirea se va derula conformei unei programme avizata de Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare si Ministerul Educatiei si include subiecte specifice pentru urmatoarele 2 profesii/domenii:
1. Fermier specializat in cresterea animalelor si diferitelor culturi agricole
2. Cultivator de legume si fructe
In cadrul instruirii accentul va fi pus pe dezvoltarea abilitatilor teoretico-practice pentru tinerii agricultori din domeniul cresterii animalelor, culturilor de cimp, legumelor si fructelor, in special asupra metodelor durabile de obtinere a productiei agricole, conservarea resurselor naturale si protectia mediului inconjurator.
Cursurile vor avea o durata totala de 280 ore din care 90 teoretice si 190 practice. Partea teoretica este organizata in incinta Scolii Profesionale din or. Riscani, iar partea practica va fi asigurata prin colaborarea cu Institutul Stiintifico-Practic “Selectia” din mun. Balti.
O importanta deosebita va fi acordata si dobindirii abilitatilor practice prin efecturea de stagii practice de catre absolventii cursurilor teoretice la ferme model (fermele de studiu) din tara si strainatate.
Este de mentionat faptul ca 25 de fermieri din zona de Nord au finalizat cu succes in decembrie 2011 un asemenea curs de lunga durata in domeniul agriculturii durabile. Cursul dat a fost organizat de catre AO”Pro Cooperare Regionala” in colaborare cu Facultatea de “Agroecologie” a Universitatii de Stat din mun. Balti si Institutul Stiintifico Practic “Selectia” si s-a derulat in incinta Universitatii de Stat “Alecu Russo”, Balti.

In luna Februarie 2012, Asociatia Obsteasca “Pro Cooperare Regionala” va organiza un nou modul de instruire in mun. Balti la Universitatea de Stat “Alecu Russo”. Pentru mai multe detalii, doritorii de a participa sunt rugati sa se adreseze la:
Mihailov Sergiu - tel: 0231-92544 sau mob. 0699 50292 sau
Ciobanu Cristina - tel: 0231-92546.