Nume
Parola
Vizualizări: 4797
Misiunea Uniunii Europene de Consiliere în Politici Publice pentru Republica Moldova sprijină autorităţile moldovene să întreprindă reformele în domeniul achiziţiilor publice
Chisinau, 27 Iulie 2011 — Misiunea UE de Consiliere în Politici Publice pentru Republica Moldova a lansat astăzi o serie de seminarii pentru a creşte gradul de conştientizare privind reforma în domeniul achiziţiilor publice şi a ridica profilul acesteia pe agenda politică a Republicii Moldova.

Intitulat „Evoluţii recente în domeniul achiziţiilor publice – Direcţia Reformelor UE ale Achiziţiilor Publice”, primul seminar a reunit reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, Cancelariei de Stat, Agenţiei pentru Achiziţii Publice, Ministerului Economiei, Ministerului Justiţiei, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Agenţiei Medicamentului şi Curţii de Conturi.

Scopul seminarului de astăzi a fost de a prezenta entităţilor interesate din Guvern direcţia viitoare a reformei politicilor UE privind achiziţiile publice şi de a aduce în discuţie efectele substanţiale ale reformelor asupra procesului de drept din Moldova şi asupra aproximării politicilor din domeniul achiziţiilor publice la standardele europene.

Reforma în domeniul achiziţiilor publice este una dintre priorităţile majore ale Republicii Moldova, care va contribui la asigurarea unei mai bune funcţionări a economiei de piaţă, combaterea corupţiei, consolidarea eforturilor de integrare în UE şi la realizarea unei valorificări optime în ceea ce priveşte bunurile şi serviciile achiziţionate de către o gamă largă de instituții publice. În ianuarie 2011, Comisia Europeană a emis o Carte Verde detaliată privind reformele din domeniul achiziţiilor publice, care constituie un aspect cheie pentru integrarea în UE şi pentru procesul de armonizare a legislaţiei.

Organizat în colaborare cu Proiectul UE de Twinning "Suport pentru sistemul de achiziţii publice din Republica Moldova", în desfăşurare în prezent la Agenţia de Achiziţii Publice, seminarul a beneficiat de prezenţa câtorva vorbitori-cheie, printre care dl Sandor Szalai, Directoratul Politici de Achiziţii Publice (Desk Officer Moldova) al Comisiei Europene, dl. Ştefan Creangă, directorul general al Agenţiei pentru Achiziţii Publice şi dl. Corneliu Burada, directorul general al Autorităţii Naţionale Române pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice.

Misiunea UE de Consiliere în Politici Publice pentru Republica Moldova lucrează cu autorităţile moldoveneşti de la începutul anului 2010 pentru promovarea agendei de integrare în UE, sprijinirea promovării statului de drept, oferirii asistenţei pentru reformele politicilor economice, consolidării şi dezvoltării instituțiilor şi pentru a oferi consiliere la nivel înalt autorităţilor guvernamentale.


Pentru contact:

Daniel Diviricean
Consilier pentru comunicare
Misiunea UE de Consiliere în Politici Publice pentru Republica Moldova
Tel: 68570687
daniel.diviricean@undp.org