Nume
Parola
Vizualizări: 4125
La Rezina va fi inaugurat primul centru comunitar pentru bolnavii de tuberculoză
Chisinau, 6 Iunie 2011 — La 7 iunie, la Rezina, va avea loc inaugurarea primului centru comunitar de suport al pacienților bolnavi de tuberculoză.

Potrivit viceministrului sănătății Viorel Soltan, scopul principal al acestor centre comunitare este de a spori accesibilitatea populaţiei la servicii specializate de asistenţă medicală, de a susţine şi mobiliza comunitatea în vederea prevenirii răspândirii epidemiei de tuberculoză, de a îmbunătăţi compleanţa la tratament prin oferirea suportului social şi efectuarea tratamentului strict supravegheat (DOT) pentru pacienţii cu tuberculoză.

Centrele noi deschise vor fi parte a instituției pe lângă care vor fi deschise și vor activa de comun acord cu cabinetele de tuberculoză, centrele medicilor de familie, asistenţa socială şi alte structuri locale implicate în controlul acestei infecţii, ajutând serviciile medicale şi organizaţiile publice locale să administreze şi să efectueze mai efectiv depistarea şi tratamentul pacienţilor cu tuberculoză pentru a obţine acei indicatori, care sunt prevăzuți de Programul Naţional de Control al Tuberculozei şi care sunt recomandați de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Centrul comunitar de la Rezina este unul din cele zece centre de acest fel, ce urmează a fi deschise pe teritoriul Republicii Moldova. Centrul a fost reparat, mobilat și echipat cu tehnica necesară (computere, imprimante), de asemenea, pentru fiecare centru comunitar a fost achiziționat câte un automobil, ce va fi utilizat pentru efectuarea tratamentului strict supravegheat şi care va ajuta la efectuarea vizitelor de monitorizare în teritoriu.

Centrele comunitare sunt deschise în cadrul proiectului ”Sporirea rolului pacientului și a comunității în controlul tuberculozei în Moldova”, finanțat de Fondul Global pentru combaterea HIV/SIDA, Tuberculozei și Malariei (runda 9).