Nume
Parola
Vizualizări: 5103
Fumatul – una din cauzele mortalității înalte în Republica Moldova
Chisinau, 29 Aprilie 2011 — Potrivit Biroului Național de Statistică, cele mai multe decese în Republica Moldova sunt cauzate de bolile netransmisibile, bolile aparatului circulator situându-se pe primul loc. În structura mortalității cauzată de bolile aparatului circulator, circa 92,8% din numărul total de decese revin bolilor ischemice acute, cronice cardiace și infarctului miocardic acut (atacului de cord), provocate, în mare parte, de către fumat (atât în forma activă, cât și pasivă).

Astfel, un raport al Institutului de Medicină din SUA prezintă dovezi ştiinţifice convingătoare că expunerea chiar pe o durată scurtă de timp la fumatul pasiv poate provoca un atac de cord. Fumul de ţigară din încăpere conţine peste 4000 substanţe chimice, inclusiv cel puţin 69 substanţe cancerigene și poate provoca boli de inimă, cancer pulmonar, sindromul morţii infantile subite şi naşterea copiilor prematuri. Studiul mai relevă faptul că organizarea zonelor individuale şi a camerelor de fumat sau instalarea sistemelor de ventilaţie în încăperi s-au dovedit a fi neeficiente, deoarece acestea nu asigură un nivel de siguranţă al expunerii la fumatul pasiv. În raport se mai menţionează că după punerea în aplicare a legislaţiei privind interzicerea fumatului în locurile publice se atestă o scădere a ratei de atacuri de cord de la 6 până la 47 la sută.

Și revista medicală britanică Lanset, cea mai prestigioasă din domeniul medicinii, a făcut public în aprilie curent un raport cu rezultatele cercetărilor științifice cu referință la bolile netransmisibile, accentuând că acestea sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din toate decesele care se înregistrează în ţările cu venituri mici şi mijlocii, depăşind numărul deceselor cauzate de bolile infecţioase. O intervenție prioritară în reducerea deceselor cauzate de bolile netransmisibile este implementarea Convenției-cadru a Organizației Mondiale a Sănătății privind controlul tutunului (CCCT), care prevede măsuri esențiale de reducere a cererii de tutun și de protecție împotriva expunerii la fumul de tutun.

Articolul ştiinţific din revista Lanset menționează că implementarea sută la sută a Convenției va preveni cel puţin 5,5 mln de decese în decursul a 10 ani în 23 de ţări ale lumii, care sunt responsabile pentru 80 la sută din povara bolilor cronice în ţările în curs de dezvoltare.

În Republica Moldova, în anul 2010, au decedat 43631 persoane, mai mult de jumătate dintre care au decedat din cauza bolilor aparatului circulator (56,2%), tumorilor (13,1%), bolilor aparatului digestiv (10,0%), bolilor aparatului respirator (5,6%).

Prin procesul de ratificare a Convenției-cadru a OMS privind controlul tutunului (31 decembrie 2008), Republica Moldova este obligată să pună în aplicare măsuri dovedite ştiinţific pentru a reduce consumul de tutun şi consecințele grave pe care le are asupra sănătății, bunăstării economice și sociale a oamenilor, precum și pentru a contracara acțiunile industriei tutunului, care utilizează practici de marketing agresive, țintind, în special, spre populaţia cu venituri mici, spre tineri şi femei pentru a câştiga noi clienţi dependenţi de produsele ucigătoare.



Autori: Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS)
Școala de Management în Sănătatea Publică (ȘMSP)