Nume
Parola
Vizualizări: 4374
Accesul la apă este un drept
Chişinău, 22 Martie 2011 — Amnesty International Moldova lansează Campania pentru accesul adecvat la apă şi sanitaţie, în legătură cu Ziua Internaţională a Apei.

În pofidă faptului că majoritatea statelor membri a o­nU au semnat cel puţin o singură declaraţie cu privire la apa sigură, situaţia mai multor oameni de pe glob, în special celor dezavantajaţi, rămâne una deplorabilă. Apa şi sanitaţia sunt cruciale pentru o viaţă adecvată, totuşi în mai multe locuri oamenii nu au acces la apa potabilă, iar sanitaţia decentă deseori lipseşte. Este o realitate pentru ţările din Africa (cum ar fi Kenya), precum şi pentru anumite părţi ale Europei – spre exemplu Slovenia. Îngrijorări despre calitatea apei sunt relevante şi pentru Republica Moldova.

Făcând parte din campania globală a Amnesty International „Demand Dignity” („Cere Demnitate”), anul acesta campania pentru apa sigură şi sanitaţie se focusează pe două ţări: Kenya şi Slovenia. Sărăcia şi discriminarea sunt doi factori principali care condamnă oamenii la lipsa accesului la apă. Recentul raport despre condiţiile de trai a familiilor de etnie romă din comunităţile neformale în Slovenia, arată că sărăcia extremă şi excluziunea aduc la o existenţă mizerabilă. Amnesty International a îndemnat autorităţile slovene să asigure populaţia romilor cu locuri de trai adecvate ca aceştia să se bucure de drepturile lor pe deplin, inclusiv şi cel la apa sigură.

„Romii sunt segregaţi în Slovenia. Discriminarea cu care se confruntă provoacă blocarea accesului la servicii publice de bază. Este şocant că acest lucru se întâmplă în sânul Europei”, a spus Gheorghe Zugravu, Coordonator pe Campanii în cadrul Amnesty International Moldova.

Conform raportului Guvernului moldav despre acces la apă, numai o jumătate din populaţie are acces la apa sigură în ţara, şi încă mai puţin au acces la canalizare. Situaţia în mediul rural este semnificativ mai rea: numai 26.7% de oameni au acces regular la surse de apă. În acelaşi timp, aproape 60% din sursele de apă în Republica Moldova nu corespund criteriilor de calitate, iar 26.6% a surselor oferă apa poluată.

„Noua noastră campanie intenţionează să adreseze problema la ambele nivele – cel naţional şi internaţional,” continuă Gheorghe Zugravu. „Primul pas va fi de a îndemna Guvernul Republicii Moldova să voteze în favoarea proiectului de rezoluţie al Consiliului pentru Drepturile Omului al o­nU „Cu privire la Dreptul la Apă Potabilă Sigură şi Sanitaţie”, care urmează să fie adoptat la Geneva joi, 24 martie 2011. Totodată vom chema membrii noştri să se implice în campania respectivă prin semnarea petiţiilor adresate factorilor de decizie în întreaga lume, întocmirea scrisorilor şi organizarea acţiunilor publice pentru a ridica nivelul de informare a populaţiei despre această problemă.”

Amnesty International Moldova va conduce campania pentru acces la apă sigură şi sanitaţie până la finele anului 2011.

‘Demand Dignity’ este o campanie mondială implementată de Amnesty International, care militează pentru drepturile sociale, economice şi culturale.

SFÂRŞIT/

Document Public

Amnesty International Moldova:
Tel. +373 22 83 58 08, tel./fax +373 22 22 99 66. Email: info@amnesty.md Web: www.amnesty.md