Nume
Parola
Vizualizări: 1176
ADR Nord a participat la elaborarea propunerilor de îmbunătățire a legislației în domeniul dezvoltării regionale
Bălţi, 11 Februarie 2011 — La data de 10 februarie directorul ADR Nord, a participat la atelierul de lucru privind elaborarea propunerilor de îmbunătățire a legislației în domeniul dezvoltării regionale.
Evenimentul a fost deschis de viceministrul dezvoltării regionale şi construcţiilor, Veaceslav Guţuţui care a menţionat că exerciţiul de dezvoltare regională pentru anul 2010 poate fi considerat excepţional, deoarece într-o perioadă foarte scurtă de timp, s-au realizat mai multe acţiuni, iar cel mai important instrument al exerciţiului a fost apelul naţional de solicitare a propunerilor de proiecte regionale.
Experţii proiectului "Moldova: Cooperare în Dezvoltarea Regională" (MDRD), care a fost implementat cu susţinerea financiară a Departamentului Guvernului Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord pentru Dezvoltare Internaţională (DFID) şi Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare Internaţională (SIDA) au elaborat recomandări pentru fiecare compartiment din studiile realizate anterior şi discutate în cadrul şedinţelor de lucru.
Printre cele mai importante recomandări au fost nominalizate: 1) perfecţionarea conţinutului legii privind dezvoltarea regională; 2) îmbunătăţirea sistemului de raportare şi comunicare între autorităţile publice implicate în dezvoltarea regională; 3) iniţierea unui amplu proces de consultare inter-ministerială şi crearea unui comitet interministerial privind DR; 4) elaborarea unui proiect de modificare a Legii RD şi a legislaţiei secundare pentru crearea consiliilor de administrare ale ADR-urilor; 5) afilierea Ministerului şi Agenţiilor Regionale ca o singură entitate URADA (Asociaţia Europeană a Agenţiilor de Dezvoltare Regională).
De asemenea, experţii au propus ca toate ministerele de resort să elaboreze un plan comun de acţiuni cu privire la modul de îmbunătăţire a funcţiei de supraveghere a Fondului Naţional de Dezvoltare Regională, în care să fie incluse acţiunile de îmbunătăţire a capacităţilor tuturor instituţiilor implicate în acest proces al DR.
Totodată, în cadrul discuţiilor s-au făcut şi unele recomandări conceptuale, astfel, încât la nivel central este necesar de a stabili şi negociat în comun un obiectiv de dezvoltare economică a Republicii Moldova în cadrul Dezvoltării Regionale. De asemenea, este necesară iniţierea unor consultări cu privire la rolul Consiliilor Regionale de Dezvoltare şi a Agenţiilor de Dezvoltare Regională, în cazul agenţiilor s-a propus ca acestea să-şi axeze activitatea pe facilitarea şi elaborarea proiectelor, iar capacităţile de a realiza achiziţiile publice să fie diminuate.
În continuare, recomandările vor fi analizate de funcţionarii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor în vederea promovării modificărilor legislaţiei în domeniul dat.