Nume
Parola
Vizualizări: 4082
Iurie Garaba a fost ales preşedinte al Consiliului Superior al Procurorilor
Chisinau, 14 Ianuarie 2010 — Astăzi, la sediul Procuraturii Generale şi-a desfăşurat lucrările prima şedinţă a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Principala chestiune inclusă pe ordinea de zi a şedinţei a fost alegerea preşedintelui CSP, funcţie pentru care au candidat Iurie Garaba şi Gheorghe Leiciu.

Din motive obiective însă Gheorghe Leiciu, procuror al UTA Găgăuzia, şi-a retras candidatura. Astfel, prin unanimitate de voturi, Iurie Garaba, procuror, şef al Direcţiei investigaţii generale a fost ales în funcţia de preşedinte al acestui organ.

În context notăm că, spre deosebire de Consiliul Superior al Magistraturii, cadrul legal al Consiliului Superior al Procurorilor este mai limitat. Atît membrii, cît şi preşedintele CSP nu sunt detaşaţi, astfel deopotrivă cu activităţile de bază, ei urmînd să se dedice şi atribuţiilor curente de procuror.

„Iată de ce, vom înainta propuneri de modificare a Legii cu privire la Procuratură în sensul armonizării prevederilor ce ţin de activitatea acestui organ de autoadministrare” - a subliniat Procurorul General, dl Valeriu Zubco.

Amintim că, la 30 decembrie 2009, 630 din totalul celor 750 de procurori din toată republica întruniţi în cadrul Adunării Generale a Procurorilor au ales membrii organelor de autoadministrare (Consiliul Superior al Procurorilor, Colegiul de calificare şi Colegiul disciplinar).
CONSILIUL SUPERIOR AL PROCURORILOR - este un organ reprezentativ şi de autoadministrare a procurorilor - garantul autonomiei, obiectivităţii şi imparţialităţii procurorilor.

Este constituit din 12 membri:

Procurorul General, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul justiţiei.
5 membri sînt aleşi de procurori prin vot secret, direct şi liber exprimat, după cum urmează:
2 membri din rîndul procurorilor Procuraturii Generale;
3 - din rîndul procurorilor de la procuraturile teritoriale şi de la cele specializate.
- 4 membri ai Consiliului Superior al Procurorilor sînt aleşi de Parlament din rîndul profesorilor titulari cu votul majorităţii deputaţilor aleşi, la propunerea a cel puţin 20 de deputaţi în Parlament.

 Astfel, din prima componenţă a Consiliului Superior al Procurorilor fac parte:
Valeriu Zubco
Dumitru Visternicean
Alexandru Tănase
Igor Serbinov
Iurie Garaba
Gheorghe Leiciu
Mihail Vinogradov
Nicolae Geru
Mihail Chirilă
Andrei Negru
Andrei Smochină
Serghei Ţurcan.

Potrivit Legii cu privire la Procuratură, preşedintele CSP este ales prin vot secret pentru un mandat de 4 ani. "Orice procuror poate sesiza Consiliul Superior al Procurorilor, direct sau prin procurorul ierarhic superior, privitor la activitatea sau la conduita necorespunzătoare, la încălcarea obligaţiilor profesionale ori la abaterile disciplinare ale unui membru ales al lui, prevede articolul 85 din lege.
Pentru pregătiri suplimentare, membrii CSP au decis amînarea procedurii de alegere a secretarului organului, precum şi numire a doi profesori titulari în drept în componenţa Colegiului de Calificare.

Serviciul de presă al Procuraturii Generale