Nume
Parola
Vizualizări: 1321
Un punct de pornire spre noi parteneriate, idei şi prietenii
Balti, 2 Ianuarie 2010 — AO Pro Co Re - Centrul Regional pentru Dezvoltarea Iniţiativelor Sociale (CReDIS) în parteneriat cu Asociaţia Pentru Dezvoltare Durabilă “Dunărea De Jos” din mun. Călăraşi, România a organizat în perioada 19 – 27 decembrie 2009 un seminar transnaţional de 9 zile la Bran, Braşov în cadrul proiectului "Tinerii - promotori ai schimbării pentru o societate democratică", susţinut financiar de Programul Tineret în acţiune, Acţiunea 3.1

15 tineri cu vîrsta cuprinsă între 15-30 ani din m. Bălţi, s. Recea, s.Elizaveta, or.Glodeni si or. Făleşti s-au întalnit în cadrul unui seminar transnaţional, de 9 zile la Bran, Braşov cu 15 tineri din judeţul Călăraşi, România pentru un schimb bilateral de experienţă în domeniul proiectelor parteneriale.
În cadrul seminarului 30 tineri au fost instruiţi cum să dezvolte o echipă, au învătat despre leadership (stiluri de conducere, procesul decizional, delegarea sarcinilor în cadrul echipei). Participanţii au dezvoltat abilitaţi de comunicare eficientă, ascultare activă, au identificat şi soluţionat conflicte, şi-au format competenţe de participare activă şi colaborare prin munca în echipă, au dezvoltat idei noi de proiecte şi le-au prezentat în cadrul grupului de lucru.

“Am avut o şansă deosebită, în ajunul Crăciunului, să merg la munte. Sunt foarte mulţumit de activităţile realizate acolo, am avut posibilitatea de a cunoaşte alţi tineri ca mine, am lucrat în grupuri mixte, am cîntat şi dansat împreună, am gătit bucate tradiţionale moldoveneşti. Am vizitat Castelul Bran, ne-am dat cu sania, nu ne-a lipsit nici pîrtia de schi.
Au fost nouă zile superbe, de neuitat, pline de provocări, unde am învăţat, dar si ne-am distrat la maxim. A fost o experienţă frumoasă, care m-a facut să înteleg cît de stransă este legatură dintre noi, tinerii din Moldova şi tinerii din România”.
(Bogdan Postolachi, 15 ani, Bălţi voluntar în cadrul AO Pro Co Re- CReDIS)

,, Nouă zile la munte, ce poate fi mai frumos ? m-ă gandeam înainte de a pleca la Braşov. A fost o vacanţă placută, veselă şi utilă. Am avut ocazia de a ne cunoaşte reciproc, am lucrat în echipă, am rezolvat probleme căutînd soluţii, mi-am dezvoltat calităţi de lider, lucru important pentru atingerea scopurilor şi obiectivelor personale. După cină, seară de seară ne adunam din nou împreună, făceam schimb de tradiţii şi obiceiuri de Crăciun.
Am conştientizat unde suntem şi unde trebuie să ajungem, am înteles cum fiecare dintre noi poate contribui la dezvoltarea şi consolidarea parteneriatului dintre tineri. Se spune ca cel mai greu e să faci primul pas, pe care noi l-am făcut deja, un pas spre noi colaborări.”
(Caterina Cucereavaia, 15 ani, Bălţi voluntară în cadrul AO Pro Co Re- CReDIS)

,, Seminarul dat mi-a oferit premiza de a evolua din punct de vedere intelectual şi experimental. Modul de organizare a activitaţilor şi maniera de expunere a informaţiei a fost utilă nouă, participanţilor, pentru a ne recunoaşte individualitatea şi identitatea proprie. Este indispensabil, în viziunea mea, de a însuşi noţiuni elementare despre leadership, lucrul în echipă, luarea deciziei, ceea ce au reuşit să ne ofere trainerii în cadrul activităţilor.”
(Şcut Elena, 16 ani, Bălţi)


,, Seminarul la care am participat n-a avut menirea doar de a ne informa într-o maniera teoretică, dar şi de a ne dezvolta abilităţi practice. Schimbul de experientă cu tinerii din România s-a realizat prin muzică, dans şi traininguri - activităţi ce ne-au ajutat să devenim o echipă unită, fără bariere şi frontiere, capabilă să facă faţă la noi provocări şi situaţii dificile. Acest proiect reprezintă un punct de pornire spre noi colaborări şi parteneriate, idei şi prietenii.”
(Şova Vitalie, 17 ani, or. Făleşti)


Postolachi Natalia, manager de proiect
Centrul Regional pentru Dezvoltarea Iniţiativelor Sociale
m. Bălţi, str. Mircea Cel Batrîn 81
Tel. +373 231 92544(6)
www.procore.md