Vizualizări: 4131
Pericolul infectării populaţiei cu rabie persistă
Chişinău, 26 Septembrie 2008 — Specialiştii epidemiologi din Republica Moldova constată la ora actuală un risc sporit al pericolului de rabie, boală infecţioasă, numită şi turbare.
Datele statistice ale Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă oferite cu ocazia Zilei Mondiale de profilaxie a rabiei, marcată anual la 28 septembrie, denotă existenţa unor condiţii favorabile de răspîndire a rabiei pe întreg teritoriul ţării. Posibilitatea de îmbolnăvire a oamenilor şi animalelor este reală în orice colţ al localităţilor rurale sau urbane ale Moldovei.
În prima jumătate a anului 2008, specialiştii Serviciului veterinar au înregistrat 22 de cazuri de rabie la animale. Raportat la anii precedenţi, 2006, respectiv 2007, atît numărul animalelor diagnosticate cu rabie, cît şi numărul teritoriilor administrative afectate a crescut aproape de două ori, fiind într-o creştere continuă.
Este în creştere şi numărul de adresări la medici din cauza muşcăturilor. Anual, în republică beneficiază de tratament preventiv circa 4-5 mii de persoane, victime ale agresiunilor cîinilor vagabonzi.
Specialiştii din medicina preventivă subliniază că, dacă posesorii de cîini şi pisici ar respecta regulile de întreţinere şi îngrijire a animalelor, riscul de infectare a acestora, precum şi de transmitere a rabiei la oameni ar fi minimal.
Totodată, este necesar ca maturii şi copiii să se abţină de la prinsul animalelor sălbatice. Atunci cînd se remarcă o schimbare în comportamentul animalului de casă, este necesar de consultat specialistul serviciului veterinar. Vaccinul este unicul mijloc specific de profilaxie, care poate preveni îmbolnăvirea şi, respectiv, poate salva viaţa pacientului. Responsabili de acordarea asistenţei antirabice sînt medicii traumatologi sau chirurgi. Dacă există indicaţii, pacientul va beneficia de un curs gratuit de tratament cu vaccin, sau şi cu globulină antirabică.
Se constată că la ora actuală, ca surse principale de infecţie cu rabie, atît pentru om, cît şi pentru animale, servesc vulpile, care deseori atacă şi infectează animalele domestice aflate în cîmp, lîngă păduri, sau în fîşii forestiere. Infectarea omului are loc în urma muşcăturilor, a contactului cu saliva animalelor bolnave, sau în timpul scoaterii pieilor de pe animalele bolnave. Odată cu saliva, virusul pătrunde prin pielea vătămată şi afectează sistemul nervos central. Perioada de incubaţie la om, de la momentul infectării pînă la apariţia primelor simptome de boală, constituie de la 10 zile pînă la un an şi depinde de mărimea rănii produse şi localizarea muşcăturii.
Orice contact cu animalele, îndeosebi cele sălbatice sau fără stăpîn, în urma căruia au avut loc muşcături sau zgîrieturi, trebuie considerat drept o posibilă molipsire cu virusul rabiei şi impune, în mod obligatoriu, adresarea la medic.
###
Serviciul de Presă al Ministerului Sănătăţii
Autor: Administrator
Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă
Toate comunicatele din categoria curentă
Categorii comunicate
- Administraţie Publică 2285
- Afaceri 808
- Angajări & Joburi 166
- Armata & Serviciul Grăniceri & Vama 37
- Artă & Cultură 127
- Bănci & Asigurări 18
- Blogosfera 110
- Concursuri & Licitații 14
- Construcţii & Infrastructură 47
- Dezvoltare Regională 1655
- Diaspora 3
- Drepturile Omului & Justiţie 564
- eBooks / eReviste / eDocumente 7
- Economic & Statistică 329
- Educaţie & Instruire 750
- Export și Investiții 17
- Externe 165
- Fashion 0
- Fiscalitate & Finanţe & Contabilitate 116
- Industrie 10
- IT 30
- Media & Publicitate 365
- Mediu 36
- Mesaje 8
- Oferte & Prețuri 16
- Ong & Societate Civilă 1317
- Persoane Publice 140
- Politic & Electorala 1305
- Procuratura & MAI 120
- Public Relations 32
- Resurse Web 12
- Sănătate & Medicină 125
- Sindicate 4
- Social 580
- Sport 12
- Ştiinţă 80
- Tehnologia Informației și Comunicațiilor 287
- Telefonie & Comunicaţii 29
- Turism 33