Nume
Parola
Vizualizări: 53
Aniversarea Rețelei Asociațiilor Autorităților Locale din Sud-Estul Europei NALAS: două decenii de cooperare a APL deschid calea pentru viitorul regiunii
18 Octombrie 2024 — În timpul celei de-a 47-a sesiune a Congresului Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei, desfășurată la 15 octombrie 2024, a avut loc o dezbatere privind democrația locală ca pilon al stabilității în Europa de Sud-Est. La eveniment au fost invitați să participe și președinții anteriori ai NALAS, printre aceștia fiind președinta CALM, Tatiana Badan; președintele Asociației Comunelor din România, Emil Drăghici; și primul președinte al NALAS, reprezentantul APL din Muntenegru, Tarzan Milosevici.

Dušan Raičević, primarul orașului Bar (Muntenegru) și președintele Rețelei Asociațiilor Autorităților Locale din Europa de Sud-Est (NALAS), a reamintit că Asociația a fost creată în urmă cu 20 de ani cu sprijinul Congresului pentru a promova un mecanism de reconciliere în urma războiului balcanic, într-un moment în care comunitățile din Europa de Sud-Est erau sfâșiate pe criterii etnice.

Potrivit lui, de 20 de ani, Rețeaua sprijină democrația locală, descentralizarea și autoguvernarea în Europa de Sud-Est, ajutând țările candidate la aderarea la Uniunea Europeană. „Astăzi, NALAS oferă asistență tehnică esențială pentru peste 7.000 de administrații locale, contribuind la promovarea unui puternic sentiment de solidaritate între membrii săi și la consolidarea cooperării acestora ca răspuns la provocările actuale și viitoare”, a subliniat președintele Raičević.

„Ceea ce a început cu o viziune modestă – de a crea o platformă pentru ca guvernele locale să împărtășească cunoștințe și să promoveze democrația și descentralizarea – s-a transformat într-o rețea influentă cu un impact profund. Ceea ce diferențiază cu adevărat NALAS este solidaritatea fără precedent dintre membrii săi, exprimată nu numai în vremuri dificile, ci și prin munca noastră zilnică. Mii de primari și angajați municipali din întreaga Europă de Sud-Est au fost influențați pozitiv de activitățile NALAS și avem cifre care dovedesc acest lucru.”

Directorul executiv al NALAS Kelmend Zajazi a punctat că Rețeaua Asociațiilor Autorităților Locale din Europa de Sud-Est și-a marcat cu mândrie cea de-a 20-a aniversare în cadrul Sesiunii Plenare a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei.

„Experiența NALAS este o dovadă puternică a impactului pe care aleșii locali și asociațiile lor îl pot avea asupra dezvoltării comunităților locale, consolidării păcii și promovării democrației locale. În ultimele două decenii NALAS a demonstrat că prin consolidarea capacităților asociațiilor APL putem promova o reconciliere durabilă, stimula dezvoltarea regională și susține valorile europene la nivel local.”

În cadrul ședinței Comitetului de Ofițeri NALAS, directorul executiv al CALM, Viorel Furdui, a mulțumit pentru contribuția importantă a NALAS în consolidarea și dezvoltarea instituțională a asociației autorităților locale din R. Moldova, dar și pentru sprijinul oferit permanent APL din statul nostru la nivel internațional.

NALAS este o reţea de asociaţii de autorităţi locale din sud-estul Europei creată de Consiliul Europei în anul 2004. Din 2007, la Skopje, în Macedonia, a fost înfiinţat secretariatul permanent al reţelei.

NALAS promovează procesul de descentralizare în cooperare cu administraţia centrală şi organizaţiile internaţionale, considerând că autonomia locală este un atribut cheie al procesului de tranziţie ce afectează ţările din sud-estul Europei. NALAS iniţiază şi implementează iniţiative regionale pentru membrii săi şi susţine asociaţiile să devină reprezentanţi viabili ai autorităţilor locale în relaţia cu administraţia centrală. Totodată, NALAS oferă servicii către autorităţile locale în beneficiul cetăţenilor din regiune şi a dezvoltat un centru de informare pentru a contribui la dezvoltarea administraţiei locale din regiune. În perioada 2021-2022, Republica Moldova a deținut, prin rotație, președinția NALAS, iar președintele CALM Tatiana Badan a devenit cel de-al 13-lea președinte al NALAS și primul președinte – femeie al Rețelei. La ora actuală 14 asociații naționale sau regionale ale autorităților publice locale sunt membre ale NALAS. Acestea reprezintă circa 8000 de autorități locale votate direct de către aproape 80 milioane de oameni.

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă