Nume
Parola
Vizualizări: 998
Președintele ACoR, Emil Drăghici: „Obiectivul Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova este integrarea în spatiul valoric european și național”
22 Februarie 2024 — La invitația Asociației Comunelor din România (ACoR), o delegație a Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) a participat în perioada 11-14 februarie la Adunarea Generală a ACoR. Președintele ACoR, primarul de Vulcana-Băi, județul Dâmbovița, Emil Drăghici, ne-a explicat de ce alături de primarii de comune din România sunt prezenți la cele mai importante evenimente colegii lor din stânga Prutului, dar și care este rolul Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova, format din CALM, ACoR și Asociația Orașelor din România (AOR).

La cele mai importante evenimente organizate de Asociația Comunelor din România participă și Congresul Autorităților Locale din R. Moldova…

Emil Drăghici: La București, frații din Republica Moldova sunt acasă la ei, iar acțiunile noastre întotdeauna se desfășoară împreună cu ei, lucru pe care nu doar că ni l-am propus public, dar este din sufletul nostru. Dovadă acestui fapt este și făurirea împreună a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova, astfel încât acțiunile noastre să fie comune. Înțeleg că a fost apreciat și Manifestul Asociației Comunelor din România și al Asociației Stabilitate, Armonie și Tradiții pe care ne propunem să-l adoptăm la prima reuniune a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova. În acest Manifest explicăm ce înseamnă SATUL pentru STAT. SATUL este temelia STATULUI, tocmai din acest motiv una dintre activitățile noastre din cadrul Adunării Generale a Asociației Comunelor s-a numit „Șezătoarea SATULUI în capitala STATULUI”, pentru că înainte de a fi STATUL a fost SATUL.

Care sunt obiectivele Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova?

Emil Drăghici: În primul rând, este de apropiere a aleșilor locali de pe cele două maluri ale Prutului. Totodată, ne propunem să transmitem cetățenilor nevoia de a fi împreună pentru că avem același sânge.

Împreună în Uniunea Europeană ar fi un obiectiv realizat?

Emil Drăghici: Este nu doar un obiectiv realizat, iar Consiliul Autorităților Locale din România și Republica Moldova tocmai asta face – să fim împreună. Noi suntem în Uniunea Europeană și ne-am propus ca, inclusiv, la Comitetul European al Regiunilor să fie mult mai prezent Congresul Autorităților Locale din Moldova. Acest lucru ar însemna o încredere mai mare în instituțiile europene și o scădere a ceea ce înseamnă euroscepticism. Nu putem să stăm fără a întreprinde pași spre integrare, altfel cetățenii încet-încet își vor pierde încrederea în acest obiectiv.

Cetățenii din comunitățile românești își doresc ca liderii lor locali să susțină autoritățile publice locale și comunitățile din stânga Prutului?

Emil Drăghici: Categoric, da! Noi ne manifestăm această deschidere și încredere în frații noștri din R. Moldova în calitate de reprezentanți ai comunităților din România și pentru că ne dorim să avem un parcurs comun. Avem o istorie comună, suntem frați, mulți tineri au venit să-și facă studiile în România, s-au căsătorit în România și lucrurile merg dincolo de voința noastră de a dori să fim împreună, noi chiar suntem împreună.

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă