Nume
Parola
Vizualizări: 3510
Inițierea unei Platforme de dialog a organizațiilor societății civile și autorităților publice locale din raionul Ialoveni
Chișinău, Ialoveni, 25 Februarie 2021 — Inițierea unei platforme de dialog a organizațiilor societății civile și autorităților publice locale din raionul Ialoveni s-a aflat în prim-planul unei reuniuni, desfășurată, la 24 februarie 2021, în regim on-line, sub auspiciile Consiliului Raional Ialoveni și a unui proiect susținut de Uniunea Europeană.

Proiectul „OSC și APL – parteneri de dialog și acțiune pentru dezvoltarea, implementarea și monitorizarea politicilor publice locale incluzive” este realizat de Asociația „Institutum Virtutes Civilis”, în cadrul Programului de grant „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer (KAS).

Cei 24 de reprezentanți și reprezentante ale societății civile, consiliilor locale ale tinerilor, asociațiilor de băștinași, grupurilor de acțiune locală, grupurilor de inițiativă locală și ai administrației publice din raionul Ialoveni au fost salutați în debutul ședinței de către Vicepreședinta Consiliului Raional Ialoveni, Galina Tonu, care a menționat că „această reuniune este un eveniment binevenit, iar subiectele de pe agendă, mai ales aspectele juridice în buna funcționare a organizațiilor necomerciale, sunt foarte importante pentru noi toți”.

Președinta Asociației „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, a încurajat inițiativa partenerilor din raionului Ialoveni de a crea o platformă de dialog a organizațiilor societății civile și autorităților publice locale și a confirmat disponibilitatea echipei sale și a partenerilor proiectului de a oferi în acest sens consultanță, asistență și mentorat. „După crearea unor asemenea platforme de dialog la nivel național, este clar că astfel de platforme de dialog sunt necesare și la nivel local, astfel încât acest dialog să aducă soluții și beneficii cetățenilor și comunităților locale”, a afirmat Liliana Palihovici.

În cadrul evenimentului au fost citate exemplele de bune practici care există în acest domeniu în Republica Moldova – platformele de dialog dintre OSC și APL din raioanele Cahul și Soroca și a fost discutat conceptul de funcționare a unei asemenea platforme în raionul Ialoveni.

Participantele și participanții la ședința on-line au convenit asupra faptului că misiunea platformei de dialog a organizațiilor societății civile și autorităților publice locale din raionul Ialoveni este de a uni organizațiile necomerciale și autoritățile pentru promovarea unor politici publice incluzive, centrate pe nevoile și aspirațiile cetățenilor.

„Ideea unei asemenea platforme este foarte binevenită”, a afirmat Daniela Nedelciuc, Președinta Asociației Obștești „Societatea modernizată prin aspectele reformelor teritoriale” din comuna Mileștii Mici, raionul Ialoveni, care a relevat necesitatea instruirii în continuare în acest domeniu.

„Suntem gata să ne implicăm și să mobilizăm societatea civilă, pentru că prezentăm interesele cetățenilor”, a precizat Maria Bivol, Președinta Asociației Obștești „Alternativa”.

„Asociația „Institutum Virtutes Civilis” este o organizație care are ca obiectiv promovarea bunei guvernări participative și a politicilor publice elaborate în mod participativ și incluziv. Și depunem, împreună cu partenerii noștri, ca aceasta să se întâmple nu doar la nivel național, ci și la nivel raional și local”, a concluzionat Liliana Palihovici, Președinta Asociației „Institutum Virtutes Civilis”.

Participanții la eveniment au ales Asociația Obștească „Eco-Răzeni" în calitate de facilitator al platformei dialog a organizațiilor societății civile și autorităților publice locale din raionul Ialoveni.

#dezvoltmd #EuropanUnion #CivilSociety

Acest material a fost elaborat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul este responsabilitatea exclusivă a proiectului „OSC și APL – parteneri de dialog și acțiune pentru dezvoltarea, implementarea și monitorizarea politicilor publice locale incluzive”, implementat de Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.