Nume
Parola
Vizualizări: 6080
Discuții „STOP FALS!”: Pe cine să credem?
Chișinău, 27 Iulie 2016 — Asociația Presei Independente (API) a organizat o şedinţă a Clubului de discuții „STOP FALS!” în satul Troițcoe, raionul Cimișlia. Experţii media au discutat cu locuitorii satului despre sursele de informare și modul în care unele instituții media manipulează opinia publică. Au fost prezentate şi discutate cu participanţii câteva cazuri de informare falsă şi distorsionată în mass-media de peste hotare și din ţara noastră.

Petru Macovei, directorul executiv API, a subliniat importanța pluralismului de opinii și informarea din mai multe surse. „Informația, ca orice alt produs, trebuie să fie calitativă. Iar calitatea unui material jurnalistic poate şi trebuie să fie „testată” de către noi cu dumneavoastră, care suntem consumatorii de media. În Moldova avem propagandă şi manipulare informaţională atât externă, cât și internă. Asta se întâmplă pentru că multe instituții media aparţin politicienilor sau unor persoane interesate să manipuleze opinia publică, iar la comanda acestora, unii jurnalişti mint sau distorsionează informația. Am lansat campania „Stop Fals!” pentru a combate falsurile media, informaţia neadevărată şi tendenţioasă. Fiecare din noi ar trebui să analizăm critic informația care ne este furnizată de televiziuni, radio, ziare sau site-uri de Internet, pentru a nu ne lăsa manipulați de cei care au interesul să gândim aşa cum vor ei”.

Participanţii la dezbateri şi-au expus opiniile despre calitatea informaţiei furnizate de instituţiile mass-media şi au pus întrebări cum se pot proteja de informaţia distorsionată şi tendenţioasă. Ivana Buneaeva, locuitoare din Troițcoe, a precizat că urmărește mai multe posturi TV pentru a se informa și a-și face propriile concluzii despre evenimentele reflectate în media. „Cazuri de distorsionare a informației sunt și la noi în Moldova. Noi încercăm să urmărim mai multe posturi, dar, în special, urmărim posturile rusești. Observ că fiecare post prezintă știrile diferit. Trebuie de găsit „un mijloc de aur” pentru a evita manipularea, dar nu mai știi pe cine să crezi”.

„Nu cred în jurnaliști. Ei se supun conducerii. Cum li se dictează așa scriu. Pe cine să credem?”, se întreabă şi Ana Dobrovolscaia, altă participantă la dezbateri.

„Este foarte important să cunoaștem cine sunt proprietarii instituțiilor media. Avem și lege care obligă radiodifuzorii să publice datele despre proprietari. Jurnaliștii corecți și responsabili verifică sursele înainte de a le publica și oferă imagini care să reflecte situația reală. De multe ori, vedem la televizor imagini care favorizează anumiți politicieni sau partide. Dacă a avut loc un eveniment la care au participat conducătorii ţării, iar lumea i-a criticat, ni se prezintă doar cum oficialii ţin cuvântări, iar criticile oamenilor se „taie” din reportaj. Asta este o manipulare. La fel și în cadrul dezbaterilor. Ca să fie calitative, la aceste discuţii trebuie să participe invitați care au puncte de vedere diferite. Faptul că în platou sunt invitați mai mulți invitați care susțin aceeași părere, nu înseamnă că este respectat pluralismul de opinii. Trebuie să vă informaţi din mai multe surse şi să analizaţi dacă jurnaliştii au prezentat evenimentele echilibrat şi obiectiv, dacă au utilizat surse cu opinii diferite, dacă nu şi-au expus propriul punct de vedere în ştiri, situându-se de o parte sau alta. Doar aşa ne putem proteja de manipularea informaţională”, a explicat Viorica Zaharia.

Evenimentul a fost organizat în cadrul Campaniei media împotriva informaţiei false şi tendenţioase STOP FALS!, desfăşurată de Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).

Pentru detalii, contactați-o pe Diana Lungu, coordonatoare comunicare API, la numărul de telefon 0 22 210602 sau la adresa de e-mail diana.lungu@api.md.