Nume
Parola
Vizualizări: 3845
Specialiştii în comunicare care promovează dezvoltarea regională în Republica Moldova învaţă bazele fotojurnalismului
15 August 2012 — Specialiştii în comunicare ai Ministerului Dezvoltării Regionale, precum şi ai Agenţiilor de Dezvoltare Regională, au învăţat elementele de bază ale fotojurnalismului social la un curs de instruire desfăşurat la 14-15 august 2012 la Ivancea, Orhei. Trainingul a avut loc cu sprijinul Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ), acordat prin intermediului proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”.

Pe parcursul a două zile, îndrumaţi de fotograful şi profesorul Nicolae Pojoga, participanţii au deprins setările de bază ale camerei foto, de la contrast la luminozitate. Totodată, au învăţat să traseze limitele de manipulare a imaginii digitale. Mai mult, au fost antrenaţi într-un exerciţiu practic de fotografiere, pentru ca apoi să îşi analizeze critic produsele. Astfel, specialiştii în comunicare au surprins în imagini întreg ciclul de aprovizionare cu apă şi canalizare a oraşului Orhei: au mers de la sursa de apă care aprovizionează, izvorul Jeloboc, la staţiile de pompare şi alte obiecte de infrastructură până la staţia de canalizare.

"Faptul că am văzut tot procesul m-a ajutat să redau în imagini contribuțiile pozitive ale acestor proiecte și mai ales potențialul lor de a îmbunătăți nivelul de trai al comunităților.", relatează Ecaterina Staci-Grigorean, ofițerul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

La rândul său, fotograful Nicolae Pojoga explică specificul pozelor de infrastructură, care trebuie umanizate pentru a reuşi să influenţeze ochiul celui care priveşte: "Pentru asta e nevoie de unitate de formă și conținut, dar în primul rând de atitudinea conștientă și competentă a celui care fotografiază."

Or, proiectele de dezvoltare regională susţinute de GIZ prin intermediul Agenţiilor de Dezvoltare Regională (ADR), presupun cooperarea mai multor comunităţi pentru a presta servicii publice de calitate. Specialistul în comunicare al ADR Nord, Ion Uruşciuc, afirmă că uneori este dificil a comunica printr-o imagine întreaga complexitate a ceea ce presupune dezvoltarea regională: "Acum mă uit cu totul alți ochi la evenimentele din trecut la care am asistat și văd că e posibil de reflectat altfel anumite aspecte, care par ordinare, de genul construcții, infrastructură."

La acest moment, GIZ sprijină derularea a 5 proiecte-pilot, care sunt implementate de Agenţiile de Dezvoltare Regională:
 Salubrizarea ecologică în zonele rurale din Costeşti-Stânca, raionul Râşcani
 Aprovizionarea cu apă şi canalizare a satului Roşu, raionul Cahul
 Extinderea managementului integrat de colectare şi stocare a deşeurilor solide din or. Șoldănești în 7 localităţi rurale din raioanele Şoldăneşti şi Rezina
 Iluminare stradală eficientă în comuna Tătărăuca Veche, raionul Soroca
 Creşterea eficienţei energetice a spitalului raional Orhei

Totodată, proiectul GIZ acordă asistenţă la planificarea şi programarea locală şi regională pe domeniile sale de referinţă: apă şi canalizare, managementul integrat al deşeurilor solide şi eficienţa energetică.

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” este implementat de către Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi este sprijinit financiar de către Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) şi Ministerul Afacerilor Externe al României.
 




 

Autor: GIZ/Modernizarea serviciilor publice locale in RM

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă