Nume
Parola
Vizualizări: 4294
CJI lanseaza un proiect complex pentru jurnalistii din regiunea nistreana
Chisinau, 2 August 2012 — Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) lansează un nou proiect pentru jurnaliştii din Moldova, care îşi propune să consolideze mass-media din regiunea nistreană prin colaborarea cu jurnaliştii de pe malul drept al Nistrului şi reprezentanţii societăţii civile.

Un studiu de necesităţi a mass-media transnistrene va fi elaborat pentru a depista atuurile şi problemele jurnaliştilor, dar şi a organizaţiilor de media din regiune, în vederea soluţionării acestora pe baza recomandărilor ce vor fi făcute de un grup format din experți locali și un expert internațional.

În cadrul proiectului, 20 de jurnalişti de pe ambele maluri ale Nistrului vor fi instruiţi în domeniul multimedia, urmând ca aceştia să formeze 10 echipe mixte şi să pregătească/publice materiale comune.

Mai mulţi elevi de la zece şcoli din regiunea nistreană vor beneficia şi ei de instruire. Elevii vor învăța ce înseamnă blogging: cum să creeze un blog al școlii, cum să pregătească texte, cum să facă știri din comunitate, cum să menţină tehnic blogul şi să atragă cât mai mulţi vizitatori. Blogg-urile vor fi create pentru a face vizibilă activitatea tinerilor din regiune, dar şi pentru a fi mai aproape de comunitatea pe care o reprezintă.

Organizațiile neguvernamentale din Tiraspol „Centrul Media” şi „Stels-Terra” vor fi partenerii CJI în acest proiect.

CJI continuă astfel colaborarea cu ONG-urile şi jurnaliştii din regiunea transnistreană începută încă în anul 2002, fiind prima organizaţie de media care a organizat scrierea materialelor comune de echipe mixte de jurnalişti.

Proiectul „Îmbunătăţirea capacităţilor mass-media din Moldova, inclusiv din regiunea nistreană, prin promovarea participării civice” va fi realizat de CJI în cadrul programului „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), care are drept scop să contribuie la promovarea încrederii între ambele maluri ale Nistrului prin implicarea autorităţilor locale, societăţii civile, comunităţii de afaceri şi altor părţi interesate în activităţile de dezvoltare economică şi socială a comunităţilor locale.