Nume
Parola
Vizualizări: 3970
STATELE NU TREBUIE SĂ IGNORE DREPTURILE OMULUI ÎN EFORTURILE LOR ÎNTREPRINSE CU SCOPUL ERADICĂRII SĂRĂCIEI
9 Iunie 2010 — Politicile guvernelor, orientate spre cele mai sărace şi vulnerabile grupuri din lume, sunt sortite eşecului, în cazul în care problema drepturilor omului nu va fi plasată în centrul eforturilor întreprinse cu scopul eradicării sărăciei, a declarat astăzi Amnesty International.

În noul raport, care este axat pe modul în care urmează a fi consolidate Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului [ODM], organizaţia evidenţiază faptul că obiectivele cheie nu corespund standardelor internaţionale existente, aferente domeniului drepturilor fundamentale ale omului.

În raportul întitulat De la promisiuni la fapte, sunt evidenţiate acţiunile de o importanţă extremă, care urmează a fi întreprinse de către guverne, pentru a realiza un progres semnificativ în domeniul ODM –ului, în următorii cinci ani.

“ODM a promis că unele dintre cele mai sărace şi mai excluse social grupuri din lume vor avea parte de un viitor mai bun, dar, acum, este dureros de evident faptul că în cazul în care guvernele nu vor întreprinde unele măsuri urgente, cele care vor avea de suferit vor fi comunităţile cele mai vulnerabile’’, a declarat Claudio Cordone, Secretarul General Interimar al Amnesty International.

“Mesajul adresat liderilor mondiali, atunci când aceştia se vor întruni în septembrie, pentru a revizui progresul realizat în domeniul ODM este foarte evident: aceştia trebuie să ia măsuri imediate, pentru a plasa problema drepturilor omului în centrul eforturilor întreprinse în scopul îmbunătăţirii vieţilor persoanelor care trăiesc în condiţii de sărăcie“.

Raportul solicită guvernelor să asigure ca toate iniţiativele ODM să fie compatibile cu drepturile omului; să abordeze discriminările cu care se confruntă femeile; să stabilească obiectivele naţionale care urmează a fi implementate; să asigure dreptul de participare şi să consolideze mecanismele de responsabilizare.

Raportul a fost lansat astăzi, în New York, unde reprezentanţi ai guvernelor, ai societăţii civile şi ai ONU s-au întrunit în cadrul conferinţei cu privire la Realizarea drepturilor organizată la sediul Amnesty International, pentru a discuta despre importanţa drepturilor omului în realizarea ODM.

În raport, sunt evidenţiate trei aspecte principale – egalitatea de genuri, sănătatea maternală şi cartierele sărace - pentru a ilustra discrepanţa dintre cadrul actual al Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului şi standardele internaţionale în domeniul protecţiei a drepturilor omului.

În ceea ce priveşte egalitatea de genuri, raportul indică că ODM nu reuşesc să garanteze asigurarea drepturilor femeilor de către state pentru toate scopurile, chiar dacă acest aspect este unul esenţial în eradicarea sărăciei. În cazul în care egalitatea de gen este menţionată în ODM, aceasta se limitează la un singur obiectiv - eliminarea disparităţilor în domeniul educaţiei.

Estimativ, 70% din persoanele care trăiesc în condiţii de sărăcie sunt femei. În documentele aferente Raportului este indicat modul în care femeile şi fetele, din toate societăţile, continuă să sufere din cauza discriminării de gen, violenţei şi altor încălcări ale drepturilor omului.

Îmbunătăţirea sănătăţii materne este un domeniu care a înregistrat mult prea puţine progrese, conform raportului. ODM nu a luat în consideraţie o varietate de factori esenţiali care contribuie la decese şi leziuni materne.

Aspectele aferente drepturilor omului, cum ar fi căsătoria timpurie şi forţată, violenţa împotriva femeilor şi fetelor, împiedică femeile să ia unele decizii cu privire la propriile vieţi. ODM, de asemenea, nu acordă suficientă atenţie drepturilor sexuale şi reproductive. În raport sunt ilustrate toate obstacolele cu care se confruntă femeile care trăiesc în condiţii de sărăcie, începând cu Peru şi până în Sierra Leone, atunci când acestea încearcă să acceseze serviciile de asistenţă medicală maternă.

Obiectivul ODM de a îmbunătăţi viaţa a cel puţin 100 de milioane locuitori din cartierele sărace este descris ca fiind „extrem de inadecvat şi insuficient” dat fiind faptul că aproximativ 1,4 miliarde de persoane vor trăi în cartierele sărace, până în anul 2020. Obiectivul, de asemenea, nu corespunde cu obligaţiile curente ale statelor, cu privire la protecţia internaţională a drepturilor omului.

Amnesty International a documentat cazurile de evacuări forţate ale comunităţilor care trăiesc în cartierele sărace, din toate regiunile lumii. Aceste evacuări forţate au un impact dezastruos asupra persoanelor care deja trăiau în condiţii de sărăcie. ODM ignoră obligaţiile, de o importanţă primordială, ale statelor ce ţin de prevenirea şi de protecţia oamenilor împotriva acestor încălcări.

Din Burkino Faso şi până la favelele din Brazilia, în raport este indicat faptul că există un deficit de responsabilitate, care face mai dificil accesul persoanelor care trăiesc în condiţii de sărăcie la justiţie. Mecanismele care asigură responsabilitatea fie că nu există sau sunt inaccesibile pentru aceştia din urmă.

„Respectarea drepturilor omului este esenţială pentru ca ODM să fie eficiente”, a spus Claudio Cordone. „Guvernele trebuie să poarte răspundere pentru ca eforturile pe care le întreprind pentru realizarea ODM să ţină cont de drepturile omului”.

Note către redactori

Acest document este parte a campaniei „Pentru Demnitate”, desfăşurată de Amnesty International care urmăreşte scopul de a pune capăt încălcărilor drepturilor omului care alimentează şi aprofundează sărăcia globală. Campania va mobiliza oamenii din toata lumea pentru a cere ca guvernele, corporaţiile şi alţii care deţin puterea să asculte vocile celor care trăiesc în sărăcie şi să recunoască şi să protejeze drepturile acestora. Pentru mai multe informaţii accesaţi http://www.amnesty.org/en/demand-dignity.


ODM rămân a fi cea mai proeminentă iniţiativă la nivel mondial în combaterea sărăciei şi decurg din Declaraţia Mileniului adoptată acum 10 ani.

ODM se concentrează pe opt domenii: (1) eradicarea sărăciei extreme şi a foametei; (2) asigurarea educaţiei primare universale; (3) promovarea egalităţii de gen şi abilitarea femeilor; (4) reducerea mortalităţii copiilor; (5) îmbunătăţirea sănătăţii materne; (6 ) combaterea HIV / SIDA, a malariei şi a altor boli; (7) asigurarea durabilităţii mediului; şi (8) dezvoltarea unui parteneriat global pentru dezvoltare.

Document Public

Pentru mai multe informaţii vă rugăm sa contactaţi oficiul de presă Amnesty International din Londra, MB, la numărul de telefon +44 20 7413 5566 sau email: press@amnesty.org
Secretariatul Internaţional, Amnesty International, str. 1 Easton, Londra WC1X 0DW, MB
www.amnesty.org

Adresa reprezentanţei Amnesty International în Republica Moldova: Chişinău, MD-2010, c/p 209. Tel. (373 22) 83 58 08, tel./fax(373 22) 22 99 66. Email: info@amnesty.md Web: www.amnesty.md