Vizualizări: 3317
Societatea civilă a constatat carenţe grave privind respectarea drepturilor omului în perioada post-electorală
Chişinău, 2 Iulie 2009 — Libertatea de exprimare şi libertatea întrunirilor paşnice sunt în pericol, iar fenomenul torturii este abordat diferit de variate părţi implicate. Acestea sunt concluziile la care au ajuns experţii în cadrul conferinţei „Drepturile omului şi instituţiile democratice în perioada post-electorală în Moldova”, desfăşurate de Asociaţia Promo-Lex pe 1 iulie 2009. Ulterior, va fi elaborat un studiu ce va conţine o analiză a situaţiei libertăţii întrunirilor, siguranţei persoanelor, libertăţii de exprimare şi funcţionării instituţiilor democratice.
Scopul conferinţei a fost stabilirea faptelor şi comportamentul actorilor în perioada post-electorală. Totodată, s-a încercat stabilirea unor soluţii pentru asigurarea respectării drepturilor omului şi supremaţiei legii în Moldova. La eveniment au participat peste 60 de persoane, printre care reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, Departamentului Instituţiilor Penitenciare, Curţii Supreme de Justiţie, organizaţiilor internaţionale, partidelor politice, societăţii civile şi mass-media.
Alexandru Postică, directorul executiv al Asociaţiei Promo-LEX , a menţionat că numărul întrunirilor după evenimentele din aprilie au scăzut mult comparativ cu anul trecut: „Deşi avem o lege mai bună cu privire la întruniri, oamenilor le este frică să se manifeste, să-şi exprime opiniile, deoarece sunt deseori intimidaţi de către forţele de ordine”. Postica a prezentat un studiu privind evenimentele din 6 şi 7 aprilie 2009, care evidenţiază faptul că atât colaboratorii poliţiei, cât şi Administraţia Publică Locală, nu şi-au îndeplinit obligaţiile, lăsând întrunirile să scape de sub control.
În acelaşi timp, Vadim Grinco, reprezentantul MAI, a afirmat că poliţia a făcut tot posibilul pentru a aplana situaţia pe 7 aprilie: „Organul de poliţie are obligaţia de a asigura ordinea publică. Desigur, nu-i pădure fără uscături şi dacă se va demonstra că unii colaboratori au încălcat legea, aceştia vor fi pedepsiţi”. Cu toate acestea, Grinco nu a putut să răspundă dacă au fost iniţiate investigaţii interne pe cazuri de abuz din partea colaboratorilor de poliţie.
În cadrul evenimentelor din aprilie, poliţia a procedat foarte brutal, a recurs la reţineri nejustificate, a folosit pe larg bătăi, maltratări şi intimidări. În acelaşi timp, în cazurile de detenţie au fost implicaţi un număr important de minori, iar accesul la serviciile medicale nu a fost asigurat. Aceste concluzii se conţin în raportul preliminar „Libertate, siguranţa persoanei şi tortura: Evenimentele din aprilie 2009 din Moldova”, prezentat în cadrul conferinţei de Vanu Jereghi, director executiv, Institutul pentru Drepturile Omului. Jereghi a remarcat că: „Acţiunile poliţiei au avut ca rezultat 4 cazuri de deces, iar un număr mare de persoane au urmat tratamente de spitalizare şi de ambulator”.
Pe de altă parte, Ion Manole, preşedinte al Asociaţiei Promo-LEX , a evidenţiat o mare influenţă a mass-media asupra oamenilor: „Populaţia nu e doar dezinformată, dar şi manipulată de mass-media. În rezultat, aceasta percepe întrunirile publice ca evenimente plătite, sau care tind să obţină pe seama oamenilor anumite beneficii şi nu ca exprimarea liberă a opiniilor”.
„Comportamentul mass-media nu a întrunit standardele profesionale, principiile etice şi deontologice de reflectare a conflictelor”, a afirmat Nadine Gogu, director interimar al Centrului Independent de Jurnalism, făcând apel la raportul de monitorizare a presei audiovizuale în perioada post-electorală elaborat de CIJ. Totodată, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, a menţionat că mass-media controlată de guvernare continuă promovarea discursului de ură.
Alexandru Arseni, doctor în drept, conferenţiar universitar, Catedra „Drept constituţional şi administrativ”, USM, a subliniat faptul că în multe cazuri instituţiile statului nu şi-au onorat obligaţiile constituţionale, iar preşedintele şi-a atribuit mai mult drepturi, încălcând astfel Constituţia Republicii Moldova. Arseni a concluzionat: „Suveranitatea naţională îi aparţine poporului, indiferent de originea etnică, de apartenenţa la o confesie, sau naţiune”.
Conferinţa a fost organizată de Asociaţia Promo-LEX cu suportul oferit de Black Sea Trust for Regional Cooperation / A Project of the German Marshall Fund.
Autor: Asociaţia "Promo-LEX"
Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă
Toate comunicatele din categoria curentă
Categorii comunicate
- Administraţie Publică 2277
- Afaceri 808
- Angajări & Joburi 166
- Armata & Serviciul Grăniceri & Vama 37
- Artă & Cultură 127
- Bănci & Asigurări 18
- Blogosfera 110
- Concursuri & Licitații 14
- Construcţii & Infrastructură 47
- Dezvoltare Regională 1653
- Diaspora 3
- Drepturile Omului & Justiţie 564
- eBooks / eReviste / eDocumente 7
- Economic & Statistică 329
- Educaţie & Instruire 750
- Export și Investiții 17
- Externe 165
- Fashion 0
- Fiscalitate & Finanţe & Contabilitate 116
- Industrie 10
- IT 30
- Media & Publicitate 365
- Mediu 36
- Mesaje 8
- Oferte & Prețuri 16
- Ong & Societate Civilă 1316
- Persoane Publice 140
- Politic & Electorala 1305
- Procuratura & MAI 120
- Public Relations 32
- Resurse Web 12
- Sănătate & Medicină 125
- Sindicate 4
- Social 580
- Sport 12
- Ştiinţă 80
- Tehnologia Informației și Comunicațiilor 287
- Telefonie & Comunicaţii 29
- Turism 33