Nume
Parola
Vizualizări: 5028
Necesitatea creării spațiului informațional unic, discutată la Budva, Muntenegru
Chișinău, 1 Octombrie 2015 — Angajamentul Republicii Moldova de a susține dezvoltarea societății electronice, inclusiv a spațiului informațional unic, a fost reiterat de viceministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Vitalie Ciolac, în cadrul conferinței ministeriale a inițiativei Europa de Sud - Est Electronică “Societatea digitală ca mijloc al dezvoltării accelerate”. Reuniunea s-a desfășurat pe 30 septembrie curent în or. Budva, Muntenegru.

În discursul rostit de la tribuna conferinței, Vitalie Ciolac a subliniat că progresele realizate în ultimii ani de către Republica Moldova în dezvoltarea şi promovarea sectorului TIC s-au dovedit a fi nu doar o prioritate, dar şi un catalizator pentru dezvoltarea economică şi socială a țării. ”Principalele inițiative lansate pe segmentul TIC sunt Strategia Naţională Moldova Digitală 2020, Strategia de Creştere a Competitivităţii Industriei IT, Programul de Management al Spectrului de Frecvenţe Radio şi proiectul Programului de Securitate Cibernetică a Republicii Moldova,” a menționat viceministrul Vitalie Ciolac.

Concluziile discuțiilor purtate în cadrul conferinței au fost consemnate în textul Declarației finale ale Ministerelor de profil din regiune. Documentul stabilește un șir de obiective cheie privind dezvoltarea Societății Digitale în regiunea de Sud-Est a Europei. Între acestea, evaluarea și reconfirmarea angajamentelor pe dimensiunea Societății Digitale a Strategiei Europa de Sud - Est 2020 și a inițiativei Europa de Sud - Est electronică, Agenda Plus, promovarea tehnologiilor informaționale și de comunicații în pilotarea inițiativelor sociale de inovare, prezentarea celor mai bune practici regionale și europene în dezvoltarea conectivității și infrastructurii TIC, precum și trasarea obiectivelor de viitor pentru dezvoltarea regională a Societății Digitale.

Conferința ministerială a inițiativei Europa de Sud-Est Electronică a fost organizată de către Ministerul Societății Informaționale și Telecomunicațiilor din Muntenegru și Consiliul Regional de Cooperare cu suportul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Declarația finală a conferinței a fost semnată de către Republica Moldova, Muntenegru, Albania, Kosovo, Serbia, Croația, Bosnia și Herțegovina.