Nume
Parola
Vizualizări: 4112
Problemele minorităţilor etnice sunt insuficient abordate de către autorităţi
2 Octombrie 2012 — 26 tineri de pe ambele maluri ale Nistrului au participat la un seminar de instruire în politici publice destinate minorităţilor etnice. Seminarul a fost desfăşurat în cadrul proiectului “Construirea încrederii între ambele maluri ale râului Nistru – pregătirea profesională a experţilor în politici publice” şi a avut loc în perioada 28-30 septembrie curent, în Ukraina. Proiectul este implementat de IDIS „Viitorul” şi Common House şi susţinut financiar de National Endowment for Democracy (NED). Proiectul are drept scop pregătirea profesională a experţilor în politici publice, în parteneriat cu actorii locali, civili şi politici.

Tinerii participanţi au precizat că problema minorităţilor etnice nu este suficient abordată de către autorităţi, în special în partea stângă a Nistrului.
„Problema minorităţilor etnice există pe ambele maluri ale Nistrului. Pe malul drept ea îmbracă forma confruntării dintre „unionişti” şi „moldovenişti” şi a relaţiei deseori tensionate dintre naţiunea titulară şi găgăuzi. Pe malul stâng este interesantă chestiunea creării unei naţiuni „transnistrene”, cosmopolite şi tolerante care, în realitate, deseori ascunde diferenţe serioase ce sunt ignorate de autorităţile din această regiune. Am încercat să abordăm în comun toate aceste probleme pentru a vedea cât de eficient este statul în rezolvarea lor”, a subliniat Cornel Ciurea, coordonatorul proiectului.

De asemenea, Cornel Ciurea consideră că autorităţile de pe ambele maluri aplică soluţii diferite pentru rezolvarea problemelor. „Pe malul stâng, liderii regiunii neglijează existenţa etniilor, impunând un discurs ideologic şi omogenizator care şterge diferenţele culturale. Pe malul drept, statul este inert şi nu aplică practic deloc politici pentru a armoniza interesele etniilor. De exemplu, lipsesc politicile în vederea promovării limbii de stat”, a explicat coordonatorul proiectului.

În opinia tinerilor participanţi la seminar, o mare problemă care încă rămâne nerezolvată, este cea a şcolilor din partea stângă a Nistrului cu predare în limba română şi ucraineană.
Directorul Centrului „Common Home”, Dmitrii Gavrilov, consideră că aceste seminare de instruire sunt o platformă utilă şi productivă pentru lansarea unui dialog eficient între tinerii de pe ambele maluri ale Nistrului cu experţi în domeniile abordate în cadrul proiectului.

În acest context, trainerii seminarului au fost experţi din cadrul Academiei de Ştiinţe a R. Moldova, precum şi reprezentanţi ai organizaţiilor ce promovează drepturile minorităţilor etnice în regiunea transnistreană.

În cadrul trainingurilor sunt elaborate analize de politici publice din diferite domenii, iar participanţii sunt instruiţi de cei mai buni experţi din domeniu. Astfel, se urmăreşte elaborarea şi promovarea unei platforme comune pentru discuţii dintre experţi din diferite domenii de pe ambele maluri ale rîului Nistru.

Pentru detalii contactaţi asistentul proiectului: Carolina Ungureanu, la numărul de telefon 0 22 221844 sau la adresa de e-mail carolina.ungureanu@viitorul.org .