Nume
Parola
Vizualizări: 5834
PRECEDENT în dosarele victimelor din 7 aprilie 2009
Chișinău, 19 Octombrie 2011 — Nicolae Bairactari este prima victimă a evenimentelor din 7 aprilie 2009 căreia instanța de judecată i-a făcut dreptate. La 19 octombrie, Curtea Supremă de Justiție a dat câștig de cauză tânărului maltratat de către colaboratorii organelor de urmărire penală în aprilie 2009, obligând statul să-i plătească suma de 55.000 lei, valoarea prejudiciului moral.

Tânărul a fost reținut în seara zilei de 7 spre 8 aprilie 2009 în timpul manifestațiilor pașnice din Piața Marii Adunări Naționale, fiind ulterior maltratat și umilit, deținut în condiții foarte proaste fără alimentație și condiții sanitare elementare, învinuit de comiterea infracţiunilor de dezordini în masă, şi anume că ar fi participat activ la distrugerea clădirilor guvernamentale. Nicolae Bairactari a fost deținut în penitenciarul nr.13 din or. Chișinău, în aceeași celulă cu persoane condamnate la închisoare pentru infracțiuni grave și deosebit de grave, aici continuând umilințele, fiindu-i încălcat și dreptul la asistență din partea unui avocat. Tot atunci, de către unele surse mass-media au fost difuzate imagini video și fotografii al reclamantului aflat după gratii, acesta fiind asociat cu persoanele care au incitat și distrus clădirile guvernamentale.

Abia la 29 octombrie 2010, tânărul a fost înştiinţat că Procuratura mun. Chişinău a dispus încetarea urmăririi penale în privința sa, motivând că fapta nu întruneşte elementele unei infracţiuni, fără ai acorda careva despăgubiri morale sau materiale. La 01.12.2009, Nicolae Bairactari s-a adresat instanței de judecată unde a cerut obligarea Procuraturii Generale să îi aducă scuze oficiale, dar și achitarea prejudiciilor morale și materiale.

La 16.07.2010, prin hotărârea Judecătoriei sectorului Rîşcani, mun. Chişinău, acţiunea este admisă integral, în sensul invocat. Ulterior, împotriva hotărârii instanţei de fond a fost declarat apel de către Ministerul Finanţelor şi Procuratura Generală a Republicii Moldova. Intimatul Nicolae Bairactari şi avocatul Alexandru Postica, au solicitat respingerea apelurilor ca nefondate, cu menţinerea hotărârii instanţei de fond, considerând-o legală şi întemeiată.

La 24 martie 2011, Colegiul Civil şi de Contencios Administrativ al Curţii de Apel Chişinău decide admiterea ambelor apeluri, modificând hotărârea judecătoriei sectorului Rîşcani, mun. Chişinău din 16.07.2010, micşorând de la 80000 lei până la 5000 lei cuantumul despăgubirilor morale. În rest, hotărârea primei instanţe, în partea prin care s-a dispus obligarea Procuraturii Generale să aducă scuze oficiale reclamantului Nicolae Bairactari a fost menţinută. În cele din urmă, Curtea Supremă de Justiție a stabilit cuantumul despăgubirilor morale la 55.000 lei.

Potrivit Asociației ”Promo-LEX” decizia Colegiului Civil și de Contencios Administrativ a Curții Supreme de Justiție este o dovadă a faptului că precedentele CtEDO pot fi aplicate și la nivel local și îndeamnă instanțele de judecată de a adopta astfel de decizii pe viitor.

Reclamantul a fost reprezentat în instanțele de judecată de către avocatul din cadrul Asociației ”Promo-LEX”, Alexandru Postica.

Pentru mai multe detalii, contactaţi: Alexandru Postica, Avocat: Tel: (22) 21 16 22, GSM: 069104851, e-mail: info@promolex.md.