Nume
Parola
Vizualizări: 4328
Egali la bucătorie şi în Parlament
Chişinău, 8 Martie 2011 — Astăzi Coaliţia Pentru Non-discriminare împreună cu Alianţa Pro Gender şi Amnesty International Moldova au marşat în centrul capitalei, cerând un tratament egal pentru femei în societatea moldovenească.

Activiştii pentru drepturile omului s-au adunat în apropierea Primăriei şi au mers prin Piaţa Marii Adunări Naţionale până la sala de şedinţe a Parlamentului. Au făcut zgomote cu ustensile de bucătărie având bannere cu inscripţii "NU discriminării în bază de gen" şi "Egalitate la bucătărie şi în Parlament". Acestea au fost făcute în scopul de a atrage atenţia publicului la problema discriminării, cu care multe femei se confruntă şi in ziua de azi, deşi aceasta s-ar putea părea mai puţin evidentă în timpul festivităţilor dedicate Zilei Internaţionale a Femeii.

"Avem un secol de când au fost lansate apelurile la nivel internaţional împotriva discriminării femeilor. Acţiunea noastră de astăzi reaminteşte că acest mesaj este tot mai relevant – inegalitatea între femei şi bărbaţi persistă, în ciuda progresului cum ar fi sufragiu universal şi reprezentarea mai largă a femeilor în câmpul muncii ," spune Gheorghe Zugravu, Coordonator pe Campanii la Amnesty International Moldova.

"Mulţi în Moldova încă mai cred că locul unei femei este aproape de aragaz şi leagăn", spune Iulia Marcinschi, secretar al Coaliţiei pentru non-discriminare, o uniune de 13 o­nG-uri în domeniul drepturilor omului. "Uitaţi-vă la Parlamentul nostru: legea spune că cel puţin o treime din parlamentari ar trebui să fie femei, în timp ce acestea alcătuiesc doar o cincime din numărul total de 101. Acest lucru reflectă destul de precis percepţiile societăţii noastre, ce în mare măsură rămâne patriarhală şi discriminatorie ."

Organizaţiile cred că mult-discutata în ultima vreme Legea privind prevenirea şi combaterea discriminării, odată adoptată, poate deveni un instrument util pentru combaterea tratamentului inegal al femeilor în diverse situaţii, în primul rând în cele ce ţin de concurenţa pentru locuri de muncă şi remunerarea egală pentru lucrul îndeplinit.

"Femeile merită să fie tratate cu demnitate şi respect, deoarece ele sunt fiinţe umane. Acestea trebuie să se bucure de drepturile omului inerente," mai adaugă Iulia Marcinschi. "Flori si cadouri la 8 martie sunt bune, dar insuficiente – declaraţiile de egalitate ar trebui să se transforme în acţiuni concrete, şi acest lucru trebuie de făcut prin aplicarea Legii nediscriminării."

8 martie a devenit un simbol al luptei împotriva discriminării a femeilor începând cu 1911. o­nU sărbătoreşte Ziua Internaţională a Femeilor din anul 1975.

SFÂRŞIT/

Document Public

Pentru mai multe informaţii contactaţi:

Amnesty International Moldova
Tel. +373 22 83 58 08, tel./fax +373 22 22 99 66.
Email: info@amnesty.md Web: www.amnesty.md