Vizualizări: 2096
IDIS „Viitorul” instruieşte 25 membri ai organizaţiilor neguvernamentale în domeniul elaborării şi monitorizării politicilor publice în contextul indicatorilor Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului
30 Septembrie 2008 — IDIS „Viitorul”, în parteneriat cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare din Moldova (PNUD Moldova) a desfăşurat în perioada 24 - 26 septembrie 2008 la Chişinău cursul de instruire „Îmbunătăţirea procesului de elaborare şi monitorizare a Politicilor Publice de către societatea civilă: instrumente de analiză şi interpretare a indicatorilor Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (ODM)”.
Astfel, 25 de reprezentanţi ai ONG-urilor au fost familiarizaţi cu specificul Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului în Republica Moldova. Mai mult, a fost relevată corelaţia dintre ODM şi procesul decizional naţional. Participanţii au învăţat cum sunt construiţi indicatorii ODM, pentru a-i utiliza ulterior la evaluarea implementării documentelor strategice de nivel naţional şi local. Prin discuţii în plen şi activităţi în echipe, aceştia au reuşit să analizeze eficienţa aplicării Strategiei Naţionale de Dezvoltare, Strategiei de Creştere Economică şi Reducere a Sărăciei.
Coordonatorul de program al IDIS „Viitorul” Olesea Cruc este de părere că „înţelegând avantajele şi dezavantajele indicatorilor ODM, reprezentanţii sectorului asociativ vor fi în măsură să evalueze în ce măsură autorităţile publice implementează strategiile complexe pe care şi le-au asumat. Participanţii au învăţat să traducă conceptele complexe în indicatori concreţi de performanţă.”
Iată lecţiile învăţate, trasate de participanţi:
„Am aflat că raionul nostru se clasează pe locul I la capitolul deservire medicală, însă pe ultimele poziţii în ceea ce priveşte nivelul de trai. Mai mult, am înţeles cum s-a ajuns la acest calcul. Acum voi putea interpreta corect aceste date. Asta ne va ajuta să deosebim starea reală de declaraţiile pompoase.”
(Tatiana Cojocaru, Asociaţia Obştească „Tinerele femei Cernoleuca”, raionul Donduşeni)
„Monitorizarea politicilor publice se înscrie în misiunea noastră instituţională. Graţie acestui curs, vom putea să evaluăm în ce măsură agenda administrativă a localităţii noastre se raliază atât la necesităţile cetăţenilor, cât şi la standardele general acceptate.”
(Valentina Cornea, AD-MINISTER, oraşul Cahul)
Cei 25 participanţi au fost selectaţi din 44 aplicanţi, în urma unui apel deschis, difuzat prin intermediul reţelelor ONG şi a site-urilor relevante. Una din condiţii a fost ca ONG-ul reprezentat să fie direct implicat în monitorizarea politicilor guvernamentale sau cel puţin să planifice această activitate.
Cursul de instruire face parte dintr-un proiect global implementat de către PNUD în trei regiuni ale lumii. În Europa de Est şi Comunitatea Statelor Independente cursul este implementat pentru organizaţii din Moldova şi Belarus.
Pentru mai multe informaţii, contactaţi Coordonatorul relaţii publice al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) ‘Viitorul’ la 210932 sau laura.bohantov@viitorul.org
Autor: IDIS Viitorul
Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă
Toate comunicatele din categoria curentă
Categorii comunicate
- Administraţie Publică 2278
- Afaceri 808
- Angajări & Joburi 166
- Armata & Serviciul Grăniceri & Vama 37
- Artă & Cultură 127
- Bănci & Asigurări 18
- Blogosfera 110
- Concursuri & Licitații 14
- Construcţii & Infrastructură 47
- Dezvoltare Regională 1653
- Diaspora 3
- Drepturile Omului & Justiţie 564
- eBooks / eReviste / eDocumente 7
- Economic & Statistică 329
- Educaţie & Instruire 750
- Export și Investiții 17
- Externe 165
- Fashion 0
- Fiscalitate & Finanţe & Contabilitate 116
- Industrie 10
- IT 30
- Media & Publicitate 365
- Mediu 36
- Mesaje 8
- Oferte & Prețuri 16
- Ong & Societate Civilă 1316
- Persoane Publice 140
- Politic & Electorala 1305
- Procuratura & MAI 120
- Public Relations 32
- Resurse Web 12
- Sănătate & Medicină 125
- Sindicate 4
- Social 580
- Sport 12
- Ştiinţă 80
- Tehnologia Informației și Comunicațiilor 287
- Telefonie & Comunicaţii 29
- Turism 33