Nume
Parola
Vizualizări: 5945
A fost lansat volumul „Republica Moldova. Ediţie enciclopedică”
Chisinau, 26 August 2009 — Într-un termen record de un an de zile a fost pregătit şi editat volumul enciclopedic „Republica Moldova”, care iniţiază un amplu proiect de 10 volume ale noii ediţii  „Enciclopedia  Moldovei”. Temelia unei lucrări de asemenea anvergură a fost pusă la 26 martie 2007 prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova cu privire la constituirea Comisiei Naţionale pentru Pregătirea Editării Enciclopediei Moldovei şi Hotărîrea Guvernului din 12 septembrie 2007 „Cu privire la crearea Instituţiei Publice „Enciclopedia Moldovei”. În pofida faptului că lucrarea a fost elaborată pe parcursul unui an (conform practicii internaţionale, un volum de acest gen se pregăteşte în 2–3 ani cu autori şi editori experimentaţi), această situaţie nu a periclitat, în ansamblu, calitatea ediţiei.

La aceste şi alte momente privind evenimentul nominalizat s-a referit acad. Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, la şedinţă comună a Comisiei Naţionale pentru Pregătirea Editării Enciclopediei Moldovei şi a Colegiului de redacţie a Enciclopediei Moldovei, în cadrul căruia a şi avut loc pe 26 august curent lansarea volumului nominalizat. Oportunitatea elaborării noii ediţii a Enciclopediei Moldovei, a menţionat preşedintele A.Ş.M., a fost determinată şi de importantele transformări care s-au produs în viaţa socială, economică, politică şi culturală a ţării noastre după 1991, schimbările în mentalitate, încetăţenirea principiului statului democratic şi de drept, reevaluarea şi reconsiderarea mai multor fenomene istorico-culturale ale societăţii moldoveneşti, formînd astfel nişte surse informaţionale solide vizînd cele mai diverse domenii ale cunoştinţelor contemporane.

Este semnificativ faptul că volumul enciclopedic „Republica Moldova” a fost lansat în ajunul sărbătorii naţionale – Zilei independenţei şi  în cadrul acţiunilor, consacrate aniversării a 650-ea de la întemeierea Statului Moldovenesc, a specificat în luarea sa de cuvînt acad. Teodor Furdui, prim-vicepreşedinte al A.Ş.M. Susţinem cu toată certitudinea că această lucrare de amploare va deveni o veritabilă carte de vizită a Republicii Moldova, cu atît mai mult că ea va fi tradusă în limbile rusă şi engleză.

Acad. Mihail Dolgan, cercetător ştiinţific principal al Institutului de Filologie al A.Ş.M., consideră lansarea volumului enciclopedic „Republica Moldova” drept un eveniment ştiinţific, cultural şi spiritual deosebit în viaţa societăţii noastre. Comparativ cu volumul respectiv al Enciclopediei Sovietice Moldoveneşti este net superior ca viziune şi concept, precum şi sub alte aspecte. Impresionează şi ţinuta bună ştiinţifică şi literară. Înalte aprecieri ca privire la editarea acestei lucrări de excepţie a exprimat de la tribună şi acad. Mircea Bologa, membru al colegiului de redacţie.
Prezent la eveniment Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova Vladimir Voronin a adus sincere felicitări şi mulţumiri echipei Instituţiei Publice „Enciclopedia Moldovei” (director dr. Constantin Manolache) cu prilejul lansării volumului enciclopedic „Republica Moldova”, care se înscrie drept un simbol şi un atribut al statalităţii noastre. După declararea independenţei, a specificat înaltul oaspete, ţara noastră s-a dezvoltat ca un stat suveran, multe lucruri s-au întîmplat în această perioadă şi dacă savanţii au analizat întreaga activitate, fructificată în acest volum, înseamnă că şi-au asumat o mare responsabilitate. În continuare, Vladimir Voronin a înmînat cîte o ediţie enciclopedică reprezentanţilor unor biblioteci din ţară.
 
Volumul enciclopedic „Republica Moldova” elucidează istoria ţării noastre, dezvoltarea ei social-economică, politică şi cultural-spirituală. Aici sînt prezentate condiţiile naturale şi geografice, caracteristica generală a ţării şi bazele ei constituţionale, politica internă şi externă, fiind analizate şi evoluţiile demografice, procesele economice, potenţialul intelectual şi ştiinţific. O atenţie deosebită a fost acordată prezentării monumentelor de artă şi cultură. Lucrarea, de asemenea, include informaţii importante despre partidele politice şi organizaţiile neguvernamentale. Circa 30% din volumul lucrării îl reprezintă materialul ilustrativ.

La elaborarea ediţiei enciclopedice, prima lucrare complexă despre Republica Moldova, au participat în calitate de autori savanţi notorii din mediul academic şi universitar, specialişti consacraţi din economia naţională, experţi din diverse domeniu, oameni de cultură – în total 111 autori.

Tatiana Rotaru,
Serviciul de presă al A.Ş.M.