Nume
Parola
Vizualizări: 2553
CALM și UN Women susțin femeile primare să își dezvolte potențialul!
19 Septembrie 2021 — La 10 septembrie a avut loc primul atelier de instruire din cadrul proiectului „Acordarea unui sprijin extins pentru consolidarea capacităților autorităților publice locale, inclusiv a femeilor primare, membre ale Rețelei femeilor CALM”, susținut de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor – UN Women, finanțat de Suedia și implementat de Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM). La evenimentul cu genericul „Egalitatea de gen și liderismul feminin la nivel local” au participat circa 80 de primare din toate regiunile Republicii Moldova, experte și experți ai CALM, reprezentante ale UN Women.
În debutul evenimentului, coordonatoarea Rețelei Femeilor din cadrul CALM, Nadejda Darie, a menționat că acum 10 ani unitatea aleselor locale în cadrul unei Rețele a CALM era doar un vis. „Grație suportului UN Women, Rețeaua Femeilor Primare din cadrul CALM a devenit o realitate și un exemplu demn de urmat pentru multe alte țări din regiune.”
Președinta CALM, Tatiana Badan, a salutat inițiativa UN Women de a susține femeile primare și angajatele din administrația publică locală și a mulțumit pentru asistența de care au beneficiat alesele locale pe parcursul ultimului deceniu.
Reprezentanta UN Women, Victoria Ignat, a scos în evidență rolul activităților din cadrul proiectului ce au ca obiectiv consolidarea Rețelei Femeilor Primare, dar și a altor rețele a funcționarilor publici din cadrul CALM. „Ne dorim să promovăm și să asigurăm la nivel local egalitatea de gen, să învățăm unele de la altele, să ne încurajăm și să avansăm.”
Experta CALM, Irina Luncașu, a prezentat proiectul, scopul, obiectivele și rezultatele scontate din acest exercițiu asumat. „Abordarea integrată a egalității de gen în politicile publice locale pentru femeile primare; elaborarea și implementarea strategiilor și bugetelor locale sensibile la gen; promovarea femeilor în funcții de conducere și participarea politică a femeilor la nivel local sunt doar unele dintre obiectivele pe care ne propunem să le atingem.”, a precizat experta.
Primara comunei Sărata Veche, vicepreședinta CALM, Maria Galiț, a făcut o retrospectivă a celor mai importante rezultate ale Rețelei Femeilor din cadrul CALM, printre acestea fiind bucuria de a reuși schimbarea percepției, atitudinii față de femei în rolurile de conducere și decizie. „O dovadă în acest sens, a menționat vicepreședinta CALM, este că, în cei zece ani de la crearea acestei structuri, în cadrul CALM a crescut cu 4% numărul femeilor care au acces în funcția de aleasă locală.”, a
În altă ordine de idei, Maria Galiț a vorbit despre liderismul feminin, provocările și oportunitățile în calea spre afirmare, dar și despre cum putem depăși barierele care apar în activitatea de zi cu zi.
Experta națională Victoria Matveev le-a familiarizat pe participante cu noțiuni despre liderismul feminin, despre diferențele dintre o lideră și o manageră, calitățile unei lidere și principiile de activitate ale acesteia. Multe dintre participante s-au regăsit în descrierile făcute de expertă. Consolidarea și dezvoltarea spiritului de echipă, factorii ce asigură eficiența acesteia, au fost alte subiecte abordare la eveniment.
Proiectul „Acordarea unui sprijin extins pentru consolidarea capacităților autorităților publice locale, inclusiv a femeilor primare, membre ale Rețelei femeilor din cadrul CALM” este implementat în perioada 1 iulie 2021 – 30 noiembrie 2022 de către Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM), cu suportul financiar al Entității Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor (UN Women) din Moldova și finanțat de Suedia.

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă