Nume
Parola
Vizualizări: 3209
Ședință de prezentare a Conceptului de Reabilitare și a măsurilor propuse pentru Călărași în cadrul proiectului ,,Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală"
12 Octombrie 2021 — Astăzi, 12.10.2021, a fost organizată o ședință de lucru în cadrul căreia a fost prezentat un Concept de Reabilitare și măsurile propuse pentru Călărași în contextul realizării activităților planificate în proiectul ,,Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală", implementat de ADR Centru și finanțat de Guvernul Federal German prin intermediul KfW.

Întrunirea s-a desfășurat în incinta Primăriei orașului Călărași, și a reunit reprezentanți ai ADR Centru, Companiei de proiectare CES, reprezentanții primăriei precum și a operatorului de apă din Călărași.

Astfel, reprezentanții Companiei de proiectare, au prezentat celor prezenți la ședință, un concept de reabilitare și un șir de măsuri menite să îmbunătățească situația din Călărași la acest capitol. Măsurile de îmbunătățire prevăd reparația hidroizolației acoperișului rezervorului R2, folosind un sistem de membrane de hidroizolare pe bază de bitum. Tot aici, se propune realizarea unor lucrări de reabilitare în rezervorul R3, cît și instalarea unui perete despărțitor în interiorul acestuia.

Experții propun reconfigurarea zonelor de presiune existente și a vanelor de reducere a presiunilor PRV existente, instalate în cadrul proiectului GIZ, cu instalarea de vane de izolare suplimentare între zone.

De asemenea, aici se propune extinderea conductelor rețelei de distribuție în două zone, care nu sunt conectate la rezervoarele existente, cu lungimea totală 0,7 km de conducte HDPE PN10, cu diametre nominale cuprinse între 90 mm - 125 mm, care prevăd inclusiv noi branșamente casnice.

În măsurile de reabilitare se mai menționează și despre necesitatea înlocuirii conductelor din rețeaua de distribuție, în total 27,6 km de conducte HDPE, PN 10, cu diametre nominale cuprinse între 50 mm și 200 mm, inclusiv înlocuirea branșamentelor casnice deteriorate. Experții contractați au vorbit și despre necesitatea construcției unei noi stații de pompare de rapel (booster), inclusiv o cameră nouă, un grup de pompe și un debitmetru de ieșire, pentru zona Vătămăneasa. Pentru redresarea situației, ca și măsură de remediere, a fost propusă și achiziționarea de echipamente/dispozitive de detectare a scurgerilor.

După analizarea minuțioasă a Conceptului de Reabilitare și a măsurilor propuse, părțile implicate urmează să decidă de comun acord, activitățile care vor fi realizate astfel încît implementarea proiectului ,,Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală" să fie continuată cu succes.

Amintim că proiectul "Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală", este finanțat de Guvernul Federal German prin intermediul KfW, în timp ce ADR Centru reprezintă instituția de implementare a acestuia. Costul proiectului constituie circa 27,65 milioane de euro, dintre care 25 milioane de euro reprezintă grantul acordat de Guvernul Germaniei, iar 2,65 milioane de euro constituie contribuția garantată de Fondul Național de Dezvoltare Regională.

Proiectul este prevăzut petru o perioadă de 4 ani, timp în care la magistrala care va fi construită vor fi racordați locuitorii orașelor Strășeni și Călărași, și ulterior a satelor prioritare din cele două raioane implicate.