Nume
Parola
Vizualizări: 3794
Incursiune în sistemul partidelor politice de pe ambele maluri ale Nistrului
27 Octombrie 2012 — 25 de tineri de pe ambele maluri ale Nistrului au discutat despre situaţia partidelor politice din Republica Moldova şi regiunea transnistreană. Platforma de discuţii a avut loc recent la Dubăsari în cadrul proiectului “Construirea încrederii între ambele maluri ale râului Nistru – pregătirea profesională a experţilor în politici publice”. Proiectul este implementat de IDIS „Viitorul” şi Common House şi susţinut financiar de National Endowment for Democracy (NED) şi Hanns Seidel Stiftung. Proiectul are drept scop pregătirea profesională a experţilor în politici publice, în parteneriat cu actorii locali, civili şi politici.

După cum prevede formatul Meselor Rotunde, la discuţii au luat parte experţi de pe ambele maluri ale Nistrului. Astfel, expertul „Politikon”, Ion Tăbârţă şi lectorul Universităţii de Stat din Moldova, Nicolae Ţveatcov, au descris partidele din Republica Moldova, insistând în mod special asupra orientării lor geopolitice ca element principal de diferenţiere. Din regiunea transnistreană a fost invitat Vladimir Iastrebceak, fost Negociator Şef din partea Tiraspolului.

„Partidele politice din Republica Moldova se divizează în principal pe criteriu geopolitic şi identitar. Există partide cu un discurs pro-estic, există alte partide care susţin integrarea europeană sau unirea cu România. Aceste diferenţe constituie linii fundamentale de disociere, ele fiind mai importante decât criteriile sociale”, a remarcat Ion Tăbîrţă.

Nicolae Ţveatcov a descris bătăliile politice din Republica Moldova ca fiind o confruntare a clanurilor politice, determinate de ghidajul primilor doi preşedinţi ai ţării. În contrast, guvernarea comunistă din perioada 2001-2009 a fost descrisă ca o ieşire din acest antagonism al clanurilor, proces stopat de guvernarea AIE, a cărei viitor este, încă, nesigur.

Vladimir Iastrebceak a prezentat procesul de constituire a sistemului partidelor de pe malul stâng al Nistrului, admiţând că coagularea partidelor transnistrene a decurs mult mai anevoios, procesul demarând abia la începutul anilor 2000. Cauzele acestei întârzieri rezidă atât în sistemul electoral majoritar, care nu încurajează formarea partidelor, cât şi în figura carismatică a fostului lider Smirnov care avea o aversiune prost mascată faţă de asemenea formaţiuni.

De asemenea, expertul transnistrean a recunoscut că majoritatea partidelor politice din Transnistra sunt create după modelul rusesc, fiind copii fidele ale unor partide importante din Rusia. În acelaşi timp, el a punctat importanţa apariţiei partidului „Vozrojdenie”, aflat sub auspiciile lui Evghenii Şevciuk, şi ambiţiile acestei formaţiuni de a deveni un partid al puterii. În acelaşi timp, a fost subliniată tendinţa de diminuare a importanţei partidului „Obnovlenie”.

În timpul discuţiilor, au fost abordate subiecte ce ţin de rolul tinerilor şi a femeilor în politica de pe ambele maluri ale Nistrului. Interlocutorii au constatat similitudini flagrante în comportamentul elitelor politice de pe ambele maluri ale Nistrului, ele fiind refractare faţă de nevoia de a implica aceste grupuri de politicieni (cu mici excepţii).

După discuţii, participanţii au efectuat o excursie în rezervaţia naturală Iagorlîc, aflată în apropierea oraşului Dubăsari, escaladând colinele împădurite ce înconjoară un lac mare creat în mod artificial în urma înfiinţării hidrocentralei din Dubăsari.

Pentru detalii contactaţi Diana Lungu, coordonator relaţii publice la numărul de telefon 0 22 221844 sau la adresa de e-mail diana.lungu@viitorul.org .