Nume
Parola
Vizualizări: 2545
Conferinţă internaţională la Viena
chisinau, 4 Septembrie 2012 — Viceministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor Dona Şcola participă , în perioada 3-6 septembrie, la cea de-a 23-a conferință internațională privind programele de aplicaţii referitor la bazele de date şi sistemele expert DEXA 2012, care se desfăşoară la Viena, Austria.

În opinia organizatorilor, tema reuniunii este mai mult actuală, dat fiind că sistemele de informare și de baze de date s-au aflat întotdeauna în centrul atenţiei informaticii, iar integrarea de cunoștințe, informații și date sporesc importanţa acestui subiect.Odată cu implementarea reţelelor de mare viteză, produselor hardware rapide, sursele de date distribuite au devenit omniprezente. Astăzi, pentru a sprijini cerinţele aplicaţiilor de date importante (de exemplu, reţelele sociale, analize web, aplicaţii ştiinţifice), o mare atenţie din partea comunităţii de cercetare se acordă dezvoltării noilor tehnici de management al sistemelor şi datelor distribuite. Deşi există succese vădite în ceea ce priveşte compromisuri de consistenţă/flexibilitate/performanţă pentru aplicaţii specifice, ele par a fi ad-hoc şi ar putea afecta interoperabilitatea datelor. În acest sens, conferinţa DEXA 2012 va ajuta participanţii să afle care sunt principiile fundamentale ce stau la baza soluţiilor în curs de dezvoltare, precum şi să identifice noi modele arhitecturale generice.

Dona Şcola a prezentat la forum un raport privind politicile în domeniul TIC pentru a crește competitivitatea și integrarea Republicii Moldova în lanțul valoric global în domeniul TIC.Viceministrul a informat că din februarie 2010, R.Moldova beneficiază de asistenţă din partea Băncii Mondiale pentru aplicarea e-Guvernării, care are două scopuri principale: creșterea performanțelor instituțiilor de stat și ale autorităților publice de la nivel central și local, precum și dezvoltarea unor servicii publice de calitate în format electronic, care vor simplifica viața cetățenilor.

DEXA este o conferință internațională care se organizează anual începând cu 1990. Obiectivul conferinţelor DEXA este de a servi drept un forum internaţional pentru discuţii, schimb de rezultate de cercetare şi experienţă practică între teoreticieni şi profesionişti care lucrează în domeniul bazelor de date şi tehnologii de inteligenţă artificială.Importanţa în creştere a seriei de conferinţe este subliniată prin numărul mare de observatori, precum şi prin sprijinul acordat de organizaţiile cu renume.