Nume
Parola
Vizualizări: 2397
AGENDA DE ACŢIUNI „EDUCAŢIA TIC DIN REPUBLICA MOLDOVA: RACORDAREA LA NECESITĂŢILE INDUSTRIEI”
CHIŞINĂU, 26 Iunie 2012 — Viceministrul TIC, Dona Şcola, a participat la prezentarea proiectului Agendei de Acţiuni “Educaţia TIC în Moldova: racordarea la necesităţile industriei ”, elaborat de experți locali și internaționali în colaborare cu Asociaţia Naţională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC), Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (MTIC), cu susţinerea Proiectului USAID CEED II și cu participarea actorilor implicați în procesul pregătirii cadrelor.
Salutând participanţii la dezbateri, Dona Şcola i-a îndemnat să găsească de comun acord soluţii pentru a îmbunătăţi calitatea cunoştinţelor studenţilor din domeniul TIC, astfel ca pregătirea lor profesională să corespundă cerinţelor companiilor, a facilita angajarea absolvenţilor pe piaţa muncii.
Viceministrul TIC şi-a exprimat încrederea că în urma discuţiilor va fi elaborată o agendă de acţiuni, care ar permite eliminarea deficitului de specialiști calificați cu care se confruntă în prezent industria TIC și care constituie un impediment major în dezvoltarea durabilă a sectorului.
Piața IT locală în 2010 a constituit 131 mil. USD. După un declin înregistrat în 2009, creșterea sectorului în următorii 5 ani se estimează la 6,6% anual. În acelaşi timp, piața mondială de servicii IT se dezvoltă mult mai rapid, înregistrând o creștere de 20% anual.
Sectorul IT din Moldova ar putea avansa și atinge un potențial mai mare doar printr-un efort conjugat al industriei, sectorului educațional și al statului în soluționarea problemei cadrelor și a decalajului de competențe și abilități, susţin specialiştii.
În cadrul prezentării au fost expuse recomandările experților pentru ajustarea sistemului educațional la cerințele pieței și formulate propuneri de politici orientate spre extinderea în continuare a cooperării dintre companiile TIC şi instituţiile de învăţământ.

Experții au făcut mai multe propuneri, care ar duce la o bună implementare a tehnologiilor informaționale în educație. Între acestea: modernizarea calculatoarelor din școli, instituirea unui serviciu raional extern de deservire a calculatoarelor în instituţiile de învăţământ, crearea unui centru național de resurse și softuri educaționale.

De asemenea, specialiştii în domeniu consideră oportună actualizarea anuală a curriculei școlare, ameliorarea procesului de predare a limbilor străine, aplicarea sistemului de salarizare bazat pe performanțe, formarea profesională continuă în domeniul TIC, informarea şi ghidarea în carieră a studenţilor.
Pentru realizarea obiectivelor în domeniul educației TIC în Moldova, a fost creat un Consiliu, care va monitoriza aplicarea tehnologiei informației în educație.
La discuţii au luat parte peste 50 de persoane din domeniul educaţiei, reprezentanţi ai Guvernului şi ai companiilor din sectorul TIC.