Nume
Parola
Vizualizări: 4913
Comuniştii vânează "lupii" Aliantei pentru integrare europeană
25 August 2009 — Eşuarea iniţierii negocierilor dintre liberal-democraţi şi comunişti poate fi cu adevărat considerată startul oficial al unei noi faze de criză politică în RM, ce poate cauza în final alegeri anticipate. Până atunci, ambele tabere îşi consolidează poziţiile învinuindu-se reciproc de cauzarea blocajului politic curent. Spre deosebire de Alianţa salutată de electoratul progresist şi pro-european al RM şi susţinută în nenumărate rânduri de actorii occidentali, PCRM-ul se poate deocamdată consola cu declaraţiile destul rezervate ale Moscovei (emise în cadrul recentei vizite a liderului comunist la Soci).

Cu toate aceastea, nu trebuie subestimată capacitatea comuniştilor de a interesa autorităţile ruse, prin manipulări în problemele conflictului transnistrean şi statutul de neutralitate a Moldovei.

Între timp, PCRM-ul a declarat oficial "vânătoarea politică" pentru atragerea voturilor democraţilor conduşi de Lupu. Principalele arme pe care acesta mizează sunt "şantajul" şi "coruperea politică voalată", sau altfel spus pasivă, a Partidului Democrat. Finalitatea este clară - distrugerea Alianţei prin transferarea modelului Consiliului Municipal Chişinău în noul for legislativ, discreditând şi îngustând sprijinul lor electoral.

Încercările de "şantajare" sunt gândite în special din perspectiva contactelor pe care le întreţin forţele liberal-democrate cu exponenţii occidentali. Prin urmare, pentru a evita organizarea unui nou scrutin, Occidentul ar fi cointeresat să convingă Alianţa (unii dintre ei) să accepte condiţiile impuse de comunişti. Afirmaţiile făcute recent de liderul PLDM, Vlad Filat, despre neimplicarea Vestului în "forţarea" benevolă a PCRM în depăşirea crizei actuale, denotă dispoziţia care persistă în rândurile lui. Or, dacă factorii occidentali nu au intervenit până acum în ajutorul Alianţei, atunci care sunt şansele că aceştia o vor face de acum înainte. Mai ales, după ce Voronin a discutat la Soci situaţia politică din RM, iar Medvedev, deşi foarte subtil, a lăsat să se înţeleagă că nu este indiferent de viaţa politică din RM. Nu întâmplător preşedintele PCRM a abordat conflictul transnistrean la întrevederea cu Medvedev. Sensibilizarea şi mobilizarea Bruxellului în facilitarea eventualei coaliţii de "centru-stânga", cu participarea PDM, este văzută de comunişti anume prin intermediul dosarului transnistrean. Europenii atrag atenţia problemei securităţii regionale, după cazul Georgiei şi multiplelor incidente ruso-ucrainene în contextul Flotei maritime ruse din Crimeea.

Pe lângă şantaj, PCRM intenţionează să ademenească democraţii cu mandate în viitorea guvernare, dar în special, cu funcţia de preşedinte a RM (în schimbul mandatului de spicher al Parlamentului). Chiar dacă Lupu a declarat că nu va accepta nicio propunere comunistă, intensificarea crizei politice, pe fondul agravării situaţiei politice, va necesita schimbarea opticii acestui partid.

autor: Denis Cenuşa, politolog

Continuarea pe Observatorul Politic: www.cenusadi.wordpress.com