Nume
Parola
Vizualizări: 2167
CCCEC a identificat o grupare organizata internationala banuita ca ar fi prejudiciat statul de 30 milioane de lei
Chisinau, 23 Noiembrie 2009 — In contextul combaterii fenomenului de spalare a banilor, manifestat prin lichefierea mijloacelor banesti prin intermediul firmelor delincvente (fantome), Centrul a retinut la data de 17 noiembrie curent o grupare organizata, in componenta careia intrau mai multi cetateni ai Republicii Moldova si ai Federatiei Ruse.

La moment este vorba despre doi dintre membrii gruparii - Kirilov Alexei si Breabina Irina - care, timp de doi ani, prin intermediul a 15 firme-fantome, au prejudiciat bugetul de stat, estimativ, cu peste 30 mijloace de lei. Acestia inregistrau firmele-delincvente pe numele unor cetateni din Transnistria sau unor persoane provenite din mediile nefavorabile, platindu-le sume nesemnificative pentru a deveni manageri fictivi ale acestora.

Profitind de relatii favorabile cu factori de decizie din cadrul diferitor autoritati publice competente, Breabina si Kirilov obtineau documentele confirmative ale firmei, dupa care actionau in interese proprii.

In continuare firmele vizate erau folosite masiv in schemele de evaziune fiscala, spalare a banilor si legalizarea importurilor provenite din contrabanda. Preponderent, prejudiciul cauzat statului a constat in neachitarea impozitelor si eschivarea de la plata taxei pe valoare adaugata.

In acest caz au fost pornite doua cauze penale in temeiul articolelor 244 Cod penal al RM - "evaziune fiscala" si  243 - "spalarea banilor". In privinta lui Kirilov instanta de judecata a aplicat arestul preventiv pe un termen de 25 de zile, Breabina Irina fiind cercetata in stare de libertate.

Ofiterii de urmarire penala investigheaza acest caz sub toate aspectele, pentru a stabili intreg cercul de suspecti si prejudiciul real adus statului.

Precizam ca, in cele 10 luni ale anului in curs Centrul a pornit 222 cauze penale in baza art. 244, dintre care 137 au fost deja remise in instantele de judecata. Totodata, Centrul a stabilit 25 de firme fantoma care, prin activitatea lor,  au adus daune de proportii statului, cifrate la 890 milioane de lei. In total, in anul curent CCCEC a stopat activitatea ilicita a 64 agenti economici care desfasurau activitati dubioase, iar ca urmare a controalelor financiar- fiscale a fost posibila restituirea  a 3,5 milioane de lei la bugetul de stat.