Nume
Parola
Vizualizări: 2983
Instruire privind implementarea politicii de dezvoltare regională în Republica Moldova pentru membrii CRD Nord
online, 24 Noiembrie 2020 — Membri ai Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Nord au participat marți, 24 noiembrie, la o sesiune de instruire privind implementarea politicii de dezvoltare regională în Republica Moldova.

Întrunirea online a celor 35 de participanți este una dintre primele sesiuni de acest fel planificată în cadrul proiectului „Suport pentru Consiliul Regional pentru Dezvoltare din Regiunea de Dezvoltare Nord”, realizat de ADR Nord cu suportul financiar al proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL), implementat de GIZ Moldova.

În debutul sesiunii de instruire, Maria Prisacari, șefa ADR Nord, a comunicat că obiectivul suportului oferit prin intermediul proiectului MSPL este să fortifice funcționarea CRD Nord, iar scopul urmărit este sporirea participării membrilor CRD Nord în activitatea Consiliului, consolidarea identificării membrilor CRD Nord cu rolurile, responsabilitățile și sarcinile acestora, precum și îmbunătățirea capacităților membrilor Consiliului de a promova și coordona politicile de dezvoltare regională în regiune.

Dorin Andros, secretar de stat responsabil de politicile în domeniul dezvoltării regionale și rurale în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), a pledat pentru un CRD Nord lucrativ, care să contribuie eficient la implementarea politicii de dezvoltare regională. În context, oficialul s-a referit la noua paradigmă a politicii de dezvoltare regională, precum și la unele particularități ale noului Apel competitiv de selectare a proiectelor de dezvoltare regională ce urmează, în perioada 2021-2023, să obțină finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională. „Ne dorim să avem consilii de dezvoltare regională lucrative, astfel încât acestea să contribuie la implementarea politicii de dezvoltare regională în țara noastră. Regiunile de dezvoltare trebuie să aibă un cuvânt de spus atunci când este vorba de repartizarea mijloacelor financiare din mai multe fonduri de stat”, a precizat secretarul de stat Dorin Andros.

La rândul său, Vasile Secrieru, președintele CRD Nord, a spus că astfel de sesiuni de instruire pentru membrii Consiliului sunt binevenite. „Suntem adepții unei dezvoltări continue și apreciem efortul depus pentru fortificarea CRD Nord. Sperăm că anul viitor va fi favorabil din punctul de vedere al situației sanitare și vom reuși să efectuăm vizitele de studiu în regiunile din țară și peste hotare, planificate în cadrul acestui proiect”, a menționat președintele CRD Nord.

În cadrul sesiunii de instruire, specialiștii ADR Nord au oferit informații relevante membrilor CRD Nord. Detalii despre specificul politicii de dezvoltare regională în țara noastră, precum și despre noua paradigmă a politicii de dezvoltare regională a prezentat Mariana Cebotari, specialistă în planificare. Despre rolul și atribuțiile membrilor CRD Nord a vorbit Elena Boboc, specialistă în relații APL / CRD Nord. Informații despre unele aspecte privind monitorizarea și evaluarea politicilor de dezvoltare regională a prezentat Ala Cucu, șefa Secției monitorizare și evaluare. Cu această ocazie, membrii CRD Nord au avut posibilitatea să-și evalueze cunoștințele în mod interactiv, prin intermediul unui chestionar online.

Întrunirea online s-a încheiat cu o succintă referință la proiectul „Dezvoltare economică locală, Benchmarking, planificare strategică, soluții inovative”, implementat de ADR Nord și finanțat de PNUD Moldova. Pavel Curcovici, specialist în monitorizare și evaluare, i-a informat pe membrii CRD Nord că obiectivul acestui proiect are ca scop utilizarea tehnologiilor informaționale pentru obținerea dezvoltării economice și utilizarea tehnologiilor „Big Data”.

Vlad Ghițu, consultant GIZ Moldova în cadrul ADR Nord, i-a informat pe participanții la întrunire că toate informațiile prezentate în cadrul primei sesiuni de instruire sunt disponibile în portalul informativ pentru membrii CRD Nord, găzduit de site-ul www.adrnord.md. Membrii CRD Nord au primit, anterior, datele de acces necesare și au fost instruiți cum să utilizeze acest portal.

www.adrnord.md