Nume
Parola
Vizualizări: 3617
Oficiul Avocatului Poporului pledează repetat pentru sistarea activităţii Penitenciarului nr. 13
Chișinău, 6 Aprilie 2015 — Oficiul Avocatului Poporului pledează repetat pentru sistarea activităţii Penitenciarului nr. 13, dat fiind condițiile de detenție din această instituție neconforme standardelor de detenție. În Studiul elaborat cu privire la respectarea drepturilor omului în Republica Moldova în anul 2014, Instituţia naţională a ombudsmanului atenţionează asupra mai multor deficienţe atestate în funcţionarea instituţiilor penitenciare şi recomandă eliminarea neregulilor existente (http://www.ombudsman.md/sites/default/files/rapoarte/raport_cpdom_2015_190315.pdf).


Pornind de la obligațiile funcționale ale Avocatului Poporului stipulate în
Legea nr. 52 din 03.04.2014 cu privire la Avocatul Poporului (Ombudsmanul), prevenirea actelor de tortură și implicit de garantare a dreptului la integritate fizică au fost în anul 2014 prioritare în activitatea Instituţiei naţionale a ombudsmanului.

În Studiu se accentuează că, deși a fost adoptată Legea nr.52, mecanismul național de prevenire a torturii nu a fost creat. În condiţiile în care mandatul ultimului membru al vechiului Consiliu de prevenire a torturii - Gheorghe Cuțitaru s-a încheiat în luna aprilie 2014, activitatea de prevenire şi combatere a torturii a fost realizată de ombudsmani şi angajații instituției.

Pe parcursul lunilor ianuarie – noiembrie ale anului 2014, ombudsmanii și funcționarii Oficiului Avocatului Poporului, inclusiv din reprezentanțe, au efectuat 128 de vizite preventive şi de monitorizare în special la penitenciare, instituțiile de poliție, mai puțin la cele subordonate forțelor armate. Ţintele vizitelor de monitorizare inopinată au fost stabilite avîndu-se în vedere faptul că în instituțiile de poliție există premise pentru comiterea relelor tratamente. Anume la primele ore ale reținerii în instituțiile de poliție există cel mai evident risc ca persoanele aflate în custodia colaboratorilor de poliție să fie maltratate pentru diferite motive, atît pentru dobîndirea unor mărturii ce ar face posibilă descoperirea unor infracțiuni, cît și în calitate de răzbunare sau revoltă pentru crimele ce au fost comise de către persoanele reținute.