Nume
Parola
Vizualizări: 2884
Moldova / Legea anti-discriminare
GENEVA, 11 Mai 2012 — Legea comprehensivă anti-discriminare, în curs de elaborare începînd cu 2008, este în prezent un subiect de discuții aprinse în Moldova, și urmează a fi consultată în cadrul Guvernului. Chemăm Guvernul Republicii Moldova să acționeze în baza angajamentului său de adoptare a acestui document legislativ restant în conformitate cu obligațiunile în cadrul dreptului internațional în domeniul drepturilor omului.

Această lege a fost una din temele cheie ale discuțiilor Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului Navi Pillay în cadrul întrunirilor cu reprezentanții Guvernului pe parcursul vizitei sale în Moldova în noiembrie 2011, prevăzută și în raportul Evaluării Periodice Universale a Moldovei, adoptat în martie curent.

Una dintre cele mai discutabile prevederi ale acestei legi este scoaterea discriminării pe bază de orientare sexuală în afara legii. Luînd în considerație ostilitatea cu care se confruntă lesbienele, homosexualii, bisexualii și persoanele transsexuale din Moldova, și discursul de ură din partea politicienilor și oficialităților publice, este absolut important ca această prevedere să se conțină în lege. Așa cum Înaltul Comisar a menționat în repetate rînduri, acțiunile de discriminare și violență împotriva lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor și persoanelor transsexuale reprezintă o încălcare a dreptului internațional în domeniul drepturilor omului, care trebuie pusă în afara legii.

Salutăm rolul activ al societății civile în dezbaterea și promovarea acestui proiect de lege, care va oferi protecția atît de necesară unor grupuri ca comunitatea romilor, minoritățile religioase și persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA. Încurajăm și sprijinim adoptarea cît mai rapidă a acestei legi comprehensive anti-discriminare în Moldova.

Pentru informații suplimentare, vă rugam să-i contactați pe responsabilii pentru relații cu presa Ravina Shamdasani (+ 41 22 917 9310 / rshamdasani@ohchr.org) și Xabier Celaya (+ 41 22 917 9383 / xcelaya@ohchr.org).

ONU Drepturile Omului, urmați-ne pe rețelele de socializare:
Facebook: https://www.facebook.com/unitednationshumanrights
Twitter: http://twitter.com/UNrightswire
Google+ gplus.to/unitednationshumanrights
YouTube: http://www.youtube.com/UNOHCHR

Versiunea in limba rusa a comunicatului va fi disponibil in scurt timp pe pagina www.un.md