Nume
Parola
Vizualizări: 1864
CCI este preocupată de pregătirea forţei de muncă
Chişinău, 25 Mai 2010 — La 25 mai 2010, în cadrul unei întrevederi de lucru, ce a avut loc la Ministerul Educaţiei, vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Moldovei Vladimir Didilica, a discutat cu factori de decizie posibilităţile de îmbunătăţire a sistemului de pregătire a cadrelor pentru economia naţională.
La întrunire a participat ministrul Educaţiei Leonid Bujor, viceministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei Vadim Pestrinciuc, dr. Hanz-Joachim Bahr, reprezentantul Proiectului de sporire a calificării maiştrilor de instruire profesională „InWent”, Germania.
În cadrul întrevederii a fost prezentat „Regulamentul cu privire la calificarea profesională a instructorilor” şi „Curriculum-ul pentru instruirea personalului instructor-formator de la întreprinderile din Republica Moldova”, elaborate cu suportul experţilor germani, de către specialişti autohtoni participanţi ai proiectului „InWent”. În urma discuţiilor şi analizei proiectelor de actele, s-a decis ca acestea să fie prezentate spre aprobare organelor abilitate.
Ministrul Educaţiei Leonid Bujor, a apreciat pozitiv relaţiile de colaborare în domeniul instruirii pe care la are ţara noastră cu partenerii germani.
La rândul său, vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Moldovei Vladimir Didilica, a accentuat că, unul dintre obiectivele principale ale CCI este formarea cadrelor calificate pentru întreprinderile autohtone. În acest sens, CCI a Moldovei cooperează cu mai mulţi parteneri de peste hotare, în special cu experţi din Germania. „Împreună derulăm proiecte şi programe de instruire, oferim asistenţă şi consultanţă întreprinzătorilor. De asemenea, am elaborat un şir de propuneri pentru eficientizarea procesului de instruire profesională în Moldova şi sperăm că vom avea susţinerea autorităţilor publice”.

Proiectul de sporire a calificării maiştrilor de instruire profesională „InWent” a fost iniţiat în anul 2009, de către CCI a Moldovei şi asociaţia „InWent” din Germania. El are ca scop perfecţionarea sistemului de pregătire şi testare a maiştrilor de instruire profesională pentru întreprinderi, precum şi sporirea pregătirii metodologice a cadrelor didactice de la şcolile profesionale.
Până la momentul actual, în cadrul proiectului, un grup de 20 de formatorii autohtoni (maiştri de la întreprinderi, cadre didactice, funcţionari publici) au participat la seminare de instruire conduse de experţi germani şi au efectuat un stagiu de 30 de zile în Germania. Cu suportul german a fost creat un portal informaţional şi au fost elaborate proiectele de acte prezentate la Ministerul Educaţiei.