Nume
Parola
Vizualizări: 6099
“Gestionarea deșeurilor în 5 pași” în s. Ciolacu Vechi, r. Fălești și în s. Sîngureni, r. Rîșcani
Bălți, 27 Martie 2015 — În data de 25 martie AO “Caroma Nord” a continuat campania de informare și conștientizare „Scapă de deşeuri, locul lor nu e în localitatea ta!” în s. Ciolacu Vechi din r. Fălești și în s. Sîngureni din r. Rîșcani, promovînd 2 dezbateri cu genericul “Gestionarea deșeurilor în 5 pași”, evenimente organizate în cadrul Proiectului “Promovarea valorilor europene de mediu în Regiunea de Nord a Republicii Moldova”, realizat cu suportul financiar al Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în cadrul Programului Consolidarea Societăţii Civile în Moldova, implementat de FHI 360.

Echipa AO “Caroma Nord” a fost plăcut surprinsă să constate că deșeurile/gunoaiele chiar nu iși au locul în s. Ciolacu Vechi, o localitate curată, unde de la mic la mare, elevii contribuie la menținerea curățeniei și aspectului estetic al spațiului şi mediului înconjurător.

Gimnaziul Ciolacu Vechi are în posesia sa o mîndrețe de parc care este îngrijit de cei peste 130 de copii și tineri care își fac studiile în localitate.
Aici, la gimnaziu, am descoperit o mică comunitate de ecologiști care deja promovează valorile europene, iar protecția și redresarea mediului este una din prioritățile activității acestor tineri.

Cu mândrie ne-au povestit că ei luptă pentru un mediu sănătos și curat, iar gunoaie împrăștiate nu veți găsi, deoarece ei însăși, copiii și tinerii, împreună cu colectivul profesoral, au lichidat o gunoiște neautorizată și le-au dat o lecție consătenilor lor. Vecinii mai vin de descarcă saci de gunoi la marginea satului lor...

Ținem să-i mulțumim doamnei director al Gimnaziului Ciolacu Vechi, Valentina Iurii, și doamnei Iulia Snegur pentru implicare și susținerea campaniei și proiectului de față.
Cu deosebit respect pentru doamna Maria Culibaba, președintele Asociației "Pro Asistență și Dezvoltare Comunitară" care, la o vîrstă onorabilă, prin intermediul proiectelor sale promovează valorile europene.

Astfel, plini de energie pozitivă, împreună cu echipa de voluntari am pornit în alt raion pentru a continua campania noastră, tocmai în Rîșcani, s. Singureni.
La Gimnaziul din s. Singureni, r. Rîșcani, am găsit copii de o acuratețe deosebită, care ne-au fascinat prin felul lor de a gândi și rezolva probleme locale: gândim global, dar acționăm local!

Aici l-am descoperit pe Adrian Coroi, un tînăr de 14 ani, care ședea așezat cuminte și contempla echipa proiectului vorbind despre gestionarea deșeurilor, dar, la un moment dat a venit cu mai multe propuneri și argumente pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Spre exemplu, hârtia nu trebuie aruncată, dar să fie colectată și utilizată în alte scopuri. Cunoaște acest lucru de la rudele din Italia și colega lor care locuiește acum acolo și care le povestește că în Uniunea Europeană toate gunoaiele se găsesc în tomberoane.
Mai spune Adrian că primaria trebuie sa ajute oamenii să înțeleagă acest lucru, dar și să realizeze și proiecte de curățare a rîurilor și rîulețelor.

În gimnaziul din Singureni își fac studiile166 de elevi. Unele din părerile elevilor despre gunoiul ce ne sufocă sunt urmatoarele: mediul înconjurător se află într-o stare foarte îngrijorătoare, poluarea este la fiecare colț, gunoaiele sunt prezente peste tot.
Dar cea mai gravă problemă o consideră picii din clasele a 5-a, și anume neglijența și nepăsarea oamenilor.

Doamna Macovei Alexandra, activează în calitate de director de 5 ani și 31 de ani în calitate de profesor de istorie. Ea ne-a mărturisit că în localitatea Sîngureni au fost instalate de către primăria locală tomberoane în fiecare gospodărie. Problema e aceeași: de ce să plătească cetățeanul pentru evacuarea deșeurilor? Cică, noi la sat nu le prea producem.

Doamna Maria Făina, director adjunct, profesor de română de 29 de ani, consideră că copiii ar putea să le dea un imbold familiilor lor pentru rezolvarea acestei probleme.

Copiii spun că în Europa este curat. Și Mădălina, și Nicoleta, și Gabriela, și Gheorghe, și Tatiana au avut mesaje pentru localnici, dar și pentru toți cetățenii țării noastre: supraviețuirea omenilor și a tuturor viețuitoarelor depinde de mediu!

Acest eveniment a fost posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin AO Caroma Nord și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.”