Nume
Parola
Vizualizări: 3560
Primul examen auto în noile condiţii, la Soroca
Chişinău, 1 August 2013 — Din 1 august sunt aplicate noi reguli pentru susţinerea examenului auto. Scopul modificărilor este excluderea corupţiei din procesul de obţinere a carnetului de şofer.
Startul oficial al reformei în sistemul de examinare auto a fost dat astăzi de ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, care a asistat la susţinerea examenului la Soroca. Biroul de aici a fost recent renovat , dispune de o sală de examene cu pereţi de sticlă, dotată cu echipament audio/video, un poligon-model.
Ministrul a salutat viitorii şoferi, dorindu-le succes la examen. Pavel Filip a menţionat că scopul reformei este dezrădăcinarea corupţiei la obţinerea permisului prin lichidarea oportunităţilor de mituire. În acest scop a fost revizuit principiul de deservire teritorială. Fiecare cetăţean poate acum da examenul auto în orice birou din ţară. În acelaşi timp, Pavel Filip a atras atenţia viitorilor şoferi că ei vor putea susţine proba teoretică ori de câte ori va fi nevoie până vor primi permisul, fără a fi nevoiţi să repete şcoala auto cu achitarea taxei pentru instruire. Unica cerinţă este ca ei să demonstreze cunoştinţe temeinice. Acest fapt va îmbunătăţi pregătirea conducătorilor auto şi implicit va spori securitatea la trafic, accentuează Ministrul.
Pentru o supraveghere strictă, numărul secţiilor de examinare a fost redus de la 36 la 17. Toate birourile, dar şi automobilele pentru proba practică sunt dotate cu sisteme de monitorizare audio/video. “Ce se întâmplă la examene în diferite raioane se poate urmări on-line la biroul central din Chişinău. Imaginile sunt stocate într-o bază specială de date şi în caz, dacă cetăţenii vor constatata nereguli la susținerea examenului, ei vor putea contesta rezultatele în baza probelor audio/video” precizează Ministrul .
Corectitudinea desfăşurării examenului va fi monitorizată şi de 12 inspectori, care se vor deplasa în teritoriu în ziua examenelor.
La Soroca, în prima zi de examen în noile condiţii, de proba teoretică au reuşit să treacă 5 persoane din 36. Cei 5 admişi la proba practică şi-au demonstrat abilităţile de şofer pe un automobil nou-nouţ din dotarea biroului. Pavel Filip a ţinut personal să testeze vehiculul şi apoi a urmărit cum viitorii şoferi încercau să execute elementele de poligon.
Anual, în Republica Moldova sunt eliberate peste 80 mii de premise. În ţară avem peste un milion de șoferi.