Nume
Parola
Vizualizări: 3452
MTIC a prezentat Guvernului spre aprobare Programul de tranziţie la televiziunea digitală terestră
Chişinău, 7 Martie 2013 — Programul de tranziţie de la televiziunea analogică la cea digitală prevede construcţia a trei reţele de televiziune digitală (multiplexe) cu acoperire naţională şi a 21 - cu acoperire regională. În ultimii doi ani tehnologia de TV digitală terestră a fost lansată în regim de testare în raza municipiului Chişinău.
Ce însemnă lansarea Televiziunii Digitale pentru cetățeni de rând ? În primul rând, mărirea numărului de programe recepționate pe tot teritoriul Moldovei până la 15 în prima etapă şi până la 45 după finalizarea programului, o calitate net superioară a imaginii cu posibilitatea recepţionării canalelor cu sunet stereo şi imagine de definiţie înaltă (HD), posibilitatea de a recepționa mai multe canale regionale cu un conţinut variat.
Prima reţea de televiziune digitală terestră (Multiplexul A) urmează să fie pusă în funcţiune în trimestrul II al anului 2014. Licenţa pentru crearea primului multiplex digital cu acoperire naţională se va oferi gratuit în baza unui concurs deschis. Astfel, vor fi atrase investiţii în sectorul comunicaţiilor electronice din Republica Moldova.
La prima etapă, prin Multiplexul A vor fi difuzate până la 15 programe TV cu acces necondiţionat (în cazul televiziunii analogice printr-un canal se transmite doar un singur program). Astfel, implementarea televiziunii digitale terestre va permite nu doar menţinerea radiodifuzorilor naţionali şi difuzorilor regionali existenţi, dar va oferi şi altor difuzori, care în prezent emit programe prin reţele TV cablu, reţele MMDS, posibilitatea de a difuza programele prin intermediul multiplexelor digitale terestre pe întreg teritoriul ţării.
În scopul asigurării bazei legale pentru eliberarea licenţelor respective va fi modificat şi completat Codul Audiovizualului. Amendamentele vor prevedea procedura de eliberare a licenţelor de emisie pentru utilizarea capacităţii multiplexelor.
Obiectivul principal al Programului este diminuarea decalajului digital între zona rurală şi cea urbană privind accesul la serviciile de programe de televiziune şi alte servicii info-comunicaţionale. Proiectul a fost consultat public cu autorităţile statului, sectorul privat, experţii locali şi internaţionali. Opiniile, propunerile şi obiecţiile formulate au fost luate în consideraţie în redacţia finală a Programului.
Procesul de tranziţie la televiziunea digitală va asigura utilizarea mai eficientă a spectrului de frecvenţe radio, ce va permite eliberarea unor sub-benzi de frecvenţe care ulterior vor fi alocate pentru dezvoltarea comunicaţiilor mobile în bandă largă.
Republica Moldova şi-a asumat responsabilitatea de a finaliza tranziţia la televiziunea digitală terestră nu mai târziu de 16 iunie 2015.