Nume
Parola
Vizualizări: 2141
Întâlnire Ghimpu - Russel
Chisinau, 19 Noiembrie 2009 — Perspectivele soluţionării diferendului transnistrean a constituit unul din subiectele principale ale întrevederii Preşedintelui Parlamentului, Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, cu Daniel Russell, Asistent Adjunct al Secretarului de Stat al SUA pentru Afaceri Europene şi Euro-asiatice. La întrevedere a participat şi Asif J.  Chaudhry, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în Republica Moldova.

În calitate de responsabil în relaţiile dintre Statele Unite ale Americii şi Republica Moldova şi observator în cadrul formatului de negocieri 5+2 în problema transnistreană, Daniel Russell a participat la negocierile în formatul 3+2 şi la reuniunea neformală în formatul 5+2 din 6 octombrie şi, respectiv, 6 noiembrie 2009 de la Viena.

Preşedintele Mihai Ghimpu a adus mulţumiri Statelor Unite pentru susţinerea  suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi s-a pronunţat pentru creşterea rolului SUA şi a Uniunii Europene în calitate de mediatori cu drepturi depline în cadrul negocierilor în formatul 5+2. Democratizarea şi demilitarizarea regiunii transnistrene, în opinia sa, este o condiţie indispensabilă în vederea soluţionării definitive a conflictului. Actuala conducere de la Chişinău va promova în mod consecvent măsuri de consolidare a încrederii între ambele maluri ale Nistrului, de implicare a locuitorilor din regiune în procesele de transformare şi europenizare a Republicii Moldova, a spus Mihai Ghimpu.

Preşedintele a subliniat de asemenea importanţa susţinerii aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova din partea SUA şi a exprimat gratitudine pentru ajutorul constant în dezvoltarea unui stat de drept, dar şi în relansarea economiei republicii noastre. Exemple concludente în acest sens sunt asistenţa tehnico-financiară în sumă de 262 dolari SUA prin intermediul Acordului de finanţare deplină din fondurile Corporaţiei Provocările Mileniului, precum şi sprijinul acordat în negocierea acordului cu FMI.

“Apreciem realizările Republicii Moldova din ultimul timp. Administraţia prezidenţială Obama susţine independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova şi consideră acest principiu un punct de pornire în relaţiile bilaterale moldo-americane. Totodată, ne exprimăm încrederea că Alianţa pentru Integrare Europeană va reuşi democratizarea şi europenizarea Republicii Moldova”, a specificat  Daniel Russell.

Secţia Relaţii cu Mass-media a Parlamentului Republicii Moldova