Nume
Parola
Vizualizări: 2665
Viorel Furdui la întrevederea cu primarii din UTA Găgăuzia: „Existând această unitate în abordări și idei, APL vor obține mai multă autonomie locală și mai multe posibilități de a soluționa problemele cetățenilor”
26 Iulie 2021 — Recent a avut loc ședința Asociației Primarilor din UTA Găgăuzia. La eveniment a participat și directorul executiv al CALM Viorel Furdui, Asociația Primarilor din UTA fiind membră a CALM din 2020. Principalele teme ale discuției au vizat recomandările ce ar crea premise pentru descentralizarea și consolidarea autonomiei locale, situația din UTA Găgăuzia, relația autorităților locale cu cele regionale, finanțarea diverselor programe, consultarea APL, implicarea acestora în anumite procese decizionale alte probleme specifice regiunii. Ședința a fost prezidată de președintele asociației, primarul satului Copceac Oleg Garizan.

Potrivit directorului executiv al CALM Viorel Furdui, au fost făcute schimburi de opinii privind măsurile urgente care trebuie și pot fi luate într-o perioadă cât mai scrută de timp. „Problemele APL sunt cu siguranță aceleași și, în mare parte, vizează măsurile de consolidare a autonomiei locale. Acestea se corelează cu tot ce propune de mai mulți ani CALM, dar și alți colegi, din alte regiuni ale RM. Am constatat că există o unitate în abordări în privința descentralizării financiare mai accentuate. S-au propus mai multe măsuri privind taxele locale, revizuirea impozitului funciar care de aproape 20 de ani nu a fost modificat, se dorește ca o parte din impozitul persoanelor juridice să rămână în bugetele locale, să fie mărită cota impozitului pe venitul persoanelor fizice la orașe, fiind necesară crearea unei baze de venituri necesare pentru dezvoltare. În afară de aceasta, toți sunt de acord cu faptul că este nevoie de schimbat abordarea în domeniul salarizării din domeniul APL, iar instrumentul principal să fie descentralizarea și acordarea dreptului APL să decidă, în mare parte, în privința statelor de personal, specialiștilor de care au nevoie, nivelul de salarizare a acestora etc. Trebuie să oferim posibilitatea APL să poată atrage specialiști buni și aceștia să presteze servicii de calitate pentru cetățeni. De asemenea, se dorește consolidarea dialogului dintre diversele nivele de administrație publică, este nevoie de depolitizarea fondurilor publice în așa fel încât politicul să nu poată interveni în procesul de distribuire a fondurilor și banii publici, în special cei destinați dezvoltării localităților, să fie distribuiți într-un mod echitabil, transparent și proporțional.”

Viorel Furdui a menționat că toate aceste aspecte se vor regăsi printre propunerile acumulate de către CALM și vor fi înaintate atunci când va fi investit noul Guvern, inclusiv când va începe să funcționeze noul Parlament.

„Ne bucurăm foarte mult că și APL de nivelul I din UTA Găgăuzia încep să se implice foarte activ în procesul general de descentralizare și consolidare a autonomiei locale, vin cu idei, cu soluții care, în mare parte, se corelează foarte bine cu dispoziția generală a întregului sistem de administrație publică locală, cu primarii și APL din alte regiuni, ceea ce ne insuflă un grad destul de mare de optimism că în următoarea perioadă lucrurile se vor schimba în bine și APL, având această unitate în abordări și idei, vor obține mai multă autonomie locală, mai multe posibilități și capacități de a soluționa problemele cetățenilor.”

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă