Nume
Parola
Vizualizări: 2631
Regiunea Nord a Moldovei învață de la Regiunea Vest a României cum să devină competitivă și atractivă pentru investiții și trai
Timișoara, România, 2 Mai 2017 — Bunele practici privind planificarea strategică în domeniul inovării și specializării inteligente regionale, precum și familiarizarea cu practicile privind achizițiile publice, inclusiv internaționale, bazate pe prevederile Ghidului practic al procedurilor de contractare pentru acţiunile externe ale Uniunii Europene (PRAG) au fost obiectivele principale pe care ADR Nord le-a urmărit în cadrul unei vizite de studiu în Regiunea Vest a României, desfășurată în perioada 25-27 aprilie, în baza planului comun de activități pentru anul curent al ADR Nord Moldova și ADR Vest România.

Reprezentanții ADR Nord – șefa Secției planificare strategică și programare Inga Cojocaru și juristul Ion Iliev – s-au familiarizat cu modul de funcționare a ADR Vest și cadrul de politici regionale și proiecte implementate în Regiunea Vest a României din fonduri UE. Totodată, specialiștilor ADR Nord li s-a acordat consultanță în privința practicilor ADR Vest în domeniul implementării politicii regionale de dezvoltare urbană în Regiunea Vest, modul de elaborare a politicilor locale de dezvoltare urbană, a planurilor urbane de mobilitate, precum și mecanismul de selectare și finanțare a proiectelor înaintate de municipalități.

„Informațiile aculuate în cadrul vizitei de studiu în Regiunea Vest a România, la Timișoara, vor fi utilizate în procesul operațional al ADR Nord și vor servi ca model de dezvoltare pentru Regiunea Nord a Republicii Moldova, pentru a deveni o regiune competitivă și atractivă pentru investiții și trai”, se indică în raportul vizitei de studiu elaborat de către reprezentanții ADR Nord.

La Timișoara, specialiștii ADR Nord au vizitat Centrul „TehImpuls” din cadrul ADR Vest, care are funcția de intermediar între mediul de cercetare și cel de afaceri. Reprezentanții ADR Nord s-au interesat de subiecte legate de modul de constituire și de management a Centrului, documente, activități, proiecte implementate, precum și perspectivele de dezvoltare a „TehImpuls”.

De asemenea, cei doi specialiști ai ADR Nord au primit consultanță specializată în cadrul departamentelor ADR Vest, unde li s-a comunicat despre un șir de probleme legate de metode, instrumente și mecanisme de elaborare, implementare și de monitorizare a politicilor în domeniul inovare și specializare inteligentă. De asemenea, reprezentanții ADR Nord au vizitat Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Timişoara, unde au primit informații generale despre PRAG, precum și despre unele din regulamentele aplicabile procedurilor de achiziții internaționale ce ar putea fi utilizate în Republica Moldova la implementarea proiectelor investiționale din fonduri ale UE.

Reprezentanților ADR Nord li s-au mai prezentat proiectele de inovare și transfer tehnologic, implementate de ADR Vest. Astfel, la Centrul regional de competențe și dezvoltare a furnizorilor în sectorul automotive (CERC), instituție publică cu statut de serviciu public în cadrul Primăriei municipiului Timișoara, specialiștii ADR Nord au avut posibilitatea să se familiarizeze cu noi modele de infrastructură de sprijin a afacerilor inovative în sector. De asemenea, reprezentanții ADR Nord au vizitat și Programul pentru star-up-uri IncuBoxx, derulat de LiveHosting Datacenter din Timișoara. Astfel, reprezentanții ADR Nord au avut posibilitatea să cunoască cum se administrează un incubator pentru a deveni o instituție profitabilă și generatoare de noi locuri de muncă.

Regiunea de dezvoltare Nord a Republica Moldova colaborează cu Regiunea Vest a României din anul 2011, în baza unui memorandul semnat la Arad. Regiunea Vest a României este formată din județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș.

www.adnord.md