Nume
Parola
Vizualizări: 5864
Training la tema drepturilor persoanelor cu dizablități la Cimișlia
Cimișlia, 2 Aprilie 2016 — După Cahul, Asociația SOMATO a continuat sesiunea de instruire în domeniul drepturilor omului cu un training de două zile (31 martie-1 aprilie) la Cimișlia la care au participat reprezentanți ai serviciului „Respiro”, ai serviciilor pentru copii cu dizabilități, ai serviciilor pentru persoane în etate, ai serviciilor pentru adolescenți și tineri, ai ONG-urilor. La training au participat medici de familie, angajați ai Direcției de Asistență Socială și ai Centrului Comunitar de Sănătate Mintală din Cimișlia.

Beneficiarii traningului au fost instruiți pe subiecte de țin de comunicarea non-discriminatorie și drepturile persoanelor cu dizabilități. Acțiunea și-a pus drept obiectiv înțelegerea corectă a noțiunilor de stigma, stereotipuri și discriminare, precum și sensibilizarea participanților în contextul acestor tematici. Beneficiarii au însușit prevederile Convenției cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități, fiind instruiți cum să le aplice mai eficient în activitatea cotidiană.

Tuturor participanților le-au fost oferite materiale și publicații la temă din partea Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului.

Trainingul de două zile din Cimișlia a stârnit interesul reprezentanților Direcției de Asistență Socială, care au solicitat formatorilor organizarea un training separat pentru toți profesioniștii serviciilor sociale din raionul Cimișlia.

Trainingul a fost desfășurat în parteneriat cu Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului și Institutul „Trimbos-Moldova” (Olanda).

Ofițerul pentru drepturile omului din cadrul Oficiului ONU pentru Drepturile Omului, Alina Grigoraș, a remarcat în cadrul discuțiilor că, în esență, dizabilitatea nu-i aparține omului, ci societatea creează bariere și, respectiv, dizabilitatea. „Importantă este prisma prin care abordăm dizabilitatea”, a spus Alina Grigoraș.

Președinta Asociației SOMATO, Jana Chihai, a menționat în cadrul trainingului că, atunci când vorbim de beneficiarii care se confruntă cu dizabiltatea, în cadrul serviciilor de care beneficiază accentul trebuie să fie pus pe demnitatea umană, calitatea vieții și speranța la o viață bună.

Asociația SOMATO a organizat un training similar între 24 și 25 martie la Centrul de Sănătate Mintală din Cahul. Alte două sesiuni de instruire urmează să aibă loc, până la sfârșitul lunii aprilie, la Soroca și Orhei.

Acțiunile de instruire au loc în cadrul proiectului „Capacitarea grupurilor de persoane cu dizabilități psiho-sociale și intelectuale în scopul unei participări eficiente în luarea deciziilor și incluziunea eficientă în societate”. Programul este susținut financiar de Ambasada Finlandei la București.

Asociația SOMATO activează în domeniul sănătății mintale din 1999.

# # #