Nume
Parola
Vizualizări: 4130
Oficiul Avocatului Poporului invită jurnaliştii la Conferinţa Internaţională Ştiinţifică-practică „5 ani de la ratificarea Convenţiei ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Analiza aspectelor juridice şi practice”.
8 Iulie 2015 — Pe 9-10 iulie Oficiul Avocatului Poporului, în conlucrare cu Institutul Naţional al Justiţiei şi cu suportul PNUD Moldova, organizează Conferinţa Internaţională Ştiinţifică-practică „5 ani de la ratificarea Convenţiei ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Analiza aspectelor juridice şi practice”. IPNA Compania „Teleradio-Moldova”, TV Canal Regional, Radio Chişinău, Agenţia de presă Info Prim Neo sunt instituţiile de presă care vor fi partenerii media ai Oficiului Avocatului Poporului în desfăşurarea reuniunii internaţionale.

Reuniunea va întruni parlamentari, demnitari cu atribuţii în domeniu, reprezentanţi ai unor instituţii de drept, autorităţi publice centrale şi locale, reprezentanţi ai societăţii civile, experţi în domeniu, parteneri externi ai Oficiului Avocatului Poporului. De asemenea, la eveniment sunt aşteptaţi ombudsmanii din Letonia, Lituania, adjunctul Avocatului Poporului din România, reprezentantul împuternicitului pentru drepturile omului al parlamentului din Ucraina.
În cursul primei zile a reuniunii – 9 iulie va fi efectuat un schimb de opinii privind evoluţiile înregistrate în implementarea în Republica Moldova a Convenţiei ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi restanţele existente la acest capitol. Participanţii străini vor vorbi despre experienţa Letoniei, Lituaniei, României şi Ucrainei de implementare a Convenţiei nominalizate.
Pe 10 iulie vor avea loc concomitent patru ateliere de lucru, avînd ca teme: „Incluziunea socială a copiilor cu dizabilităţi”; „Accesul persoanelor cu dizabilităţi la infrastructura socială”; „Situaţia privind respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi psihosociale”, „Accesul persoanelor cu dizabilităţi la justiţie”.
În total la reuniunea se planifică prezentare a peste 40 de comunicări.
Programul conferinţei include cîteva subiecte-cheie, printre care - accesul persoanelor cu dizabilităţi la infrastructura socială, mediul informaţional. Comunicările la temă se vor axa pe problemele ce ţin de neasigurarea adaptabilităţii edificiilor şi infrastructurii de transport la nevoile persoanelor cu dizabilităţi, lipsa accesului persoanelor cu dizabilităţi senzoriale la informaţie etc., barierele existente pentru incluziunea socială a persoanelor cu nevoi speciale.
Un alt subiect important se referă la respectarea drepturilor persoanelor cu deficienţe mintale, situaţia din cadrul internatelor psihoneurologice din ţară şi altor instituţii specializate, lipsirea de capacitate de exerciţiu şi consecinţele acestui act juridic, cele mai frecvente încălcări ale drepturilor persoanelor cu dizabilități psihosociale în Republica Moldova. La fel, tema în cauză urmează a fi discutată în cadrul unei sesiuni, ulterior şi în cadrul unui atelier.
Un alt subiect ce urmează a fi abordat în detaliu este cel privind accesul la educaţie al persoanelor cu dizabilităţi şi incluziunea socială a copiilor cu dizabilităţi. Şi în acest caz problemele menţionate vor fi discutate şi în sesiunile plenare, şi în cadrul unui atelier.
În cadrul luărilor de cuvînt mai urmează a fi abordate probleme ce ţin de respectarea dreptului la muncă al persoanelor cu dizabilităţi, respectarea dreptului la vot al acestei categorii de persoane, asigurarea protecţiei sociale a persoanelor cu dizabilităţi. Asta avînd în vedere faptul că persoanele în cauză fac parte din categoriile social-vulnerabile ale societăţii. Un atelier de lucru va fi dedicat problemei accesului la justiţie al persoanelor cu dizabilităţi.
Potrivit ultimelor date statistice, în Republica Moldova sînt 183 953 persoane cu dizabilităţi, dintre care 134 460 copii.
Conferinţa va avea loc la Institutul Naţional al Justiţiei, str. Lazo, 1. Pe 9 iulie lucrările reuniunii vor începe la ora 09.30, pe 10 iulie, activitatea atelierelor de lucru va începe la ora 10.00. Pe 9 iulie, în ziua deschiderii Conferinţei, la ora 9.45 sunt prevăzute declaraţii de presă.
Serviciul programe instructive, relaţii cu publicul
Date de contact:
Tel.: 060002656 sau 060002667
E-mail: n.visanu@inst.ombudsman.md
sau i.galan@inst.ombudsman.md