Nume
Parola
Vizualizări: 5039
Amnesty International Moldova pilotează Cursul opţional de Educaţie pentru Drepturile Omului în 21 de şcoli din 13 raioane şi 2 municipii
Chişinău, 10 Septembrie 2013 — Cursul opţional de Educaţie pentru Drepturile Omului este destinat elevilor din clasele gimnaziale. El se va desfăşura în baza materialelor didactice “Am Dreptul să-mi Cunosc Drepturile”, elaborate de experţi naţionali şi practicieni în domeniul apărării Drepturilor Omului, precum și pedagogi experimentați din țară. Activitatea are loc în cadrul proiectului ”Egalitatea Începe cu Educația”, implementat de Amnesty International Moldova, în parteneriat cu Ministerul Educației, cu susţinerea financiară a Programului Education Empowerment Justice al Amnesty International Norvegia.
Lilia SAVCIUC, coordonator proiect ”Egalitatea Începe cu Educația”: “Educaţia pentru Drepturile Omului” are ca scop informarea, sensibilizarea și împuternicirea elevilor de a întreprinde acțiuni informate întru apărarea drepturilor lor și ale altora. În acest scop, am divizat cursul opţional Educaţie pentru Drepturile Omului în 4 module. Primul modul include informaţii generale din domeniul drepturilor omului (DO), principiile DO, cum ar fi egalitatea şi nediscriminarea, respectul faţă de demnitatea umană, interdependenţa DO, istoricul apariţiei şi evoluţia conceptului DO, sisteme şi instrumente de protecţie şi promovare a DO. Modulul doi abordează drepturi şi libertăţi concrete, din perspectiva drepturilor copilului. Modulul trei este dedicat egalităţii şi principiului de nediscriminare. Iar ultimul capitol abordează problemele de dezvoltare durabilă, de mediu, sărăcia, etc, iar respectarea DO a fiecărui individ reprezintă o soluţie pe termen lung pentru aceste probleme.”
În cadrul pilotării, profesorii urmează să desfăşoare câte 2 lecţii săptămânal despre drepturile omului. Orele vor fi organizate în format de curs opţional sau cerc.
Profesori, care vor preda cursul de Educaţie pentru DO, au fost instruiţi de către Amnesty International Moldova, în cadrul unei Şcoli de vară de Formare a echipei de pilotare. Scopul instruirii a fost de a spori cunoştinţele profesorilor în domeniul DO şi de a dezvolta abilităţile profesorilor de a desfăşura activităţi de educaţie pentru DO în şcoli. În calitate de formatori au fost invitaţi experţi naţionali şi practicieni în domeniul apărării Drepturilor Omului, precum și pedagogi experimentați din țară.
Profesorii și elevii vor contribui la îmbunătățirea materialelor pilotate, utilizând instrumentele şi tehnicile de evaluare a lecțiilor propuse de Amnesty International Moldova. Profesorii se vor întruni în sesiuni lunare de monitorizare şi evaluare a procesului de pilotare.

Cursul opţional de Educaţie pentru Drepturile Omului a fost inclus în Planul Cadru de învăţământ, în calitate de curs opţional în anul 2011. Materialele cursului includ:
- Curriculum opţional pentru cursul de Educaţie pentru Drepturile Omului,
- Manualul elevului,
- Ghidul profesorului,
- Suportul informaţional pentru curs.

Curriculumul, precum şi materialele educaţionale ale Cursului, au fost revizuite şi actualizate în anul 2013. Cursul a fost completat cu tematici noi, precum şi proiecte de lecţii, incluse în Ghidul profesorului. Curriculumul Cursului Opţional Educaţie pentru Drepturile Omului a fost transmis către Ministerul Educaţiei, şi urmează a fi propus spre avizare Consiliului National pentru Curricula.

La încheierea procesului de pilotare, materialele educaţionale ale cursului vor fi tipărite şi, în acelaşi timp, ele vor fi disponibile şi în format electronic, astfel ca toţi elevii să-şi poată realiza dreptul la Educaţie în domeniul Drepturilor Omului.

Amnesty International promovează Educaţia pentru Drepturile Omului la nivel internațional, în mai mult de 60 de țări ale lumii în care activează. Metodele sunt diferite – de la educaţie formală şi cursuri specializate până la activități de instruire on-line sau prin intermediul platformelor de socializare – în funcţie de contextul social, cultural, politica educaţională locală.

Realizând Proiectul în cauză, Amnesty International Moldova tinde să contribuie la aceea ca profesorii şi elevii, ca viitori cetăţeni ai Republicii Moldova, să conştientizeze şi să cunoască drepturile omului, tinde să-i educe în spiritul de respect faţă de demnitatea umană, astfel, încât ei să distingă încălcările drepturilor omului dacă se confruntă cu ele, să nu încalce intenţionat drepturile altora şi să împărtăşească valorile general umane şi cele ale drepturilor omului. Realizarea acestui Proiect va contribui la respectarea obligaţiunilor asumate de către Republica Moldova prin participarea la numeroase tratate şi organisme internaţionale în domeniul Drepturilor Omului.



Amnesty International Moldova
Pentru informaţii contactaţi:
Violeta Terguţă, Media and PR Officer , 068090278
Tel. +373 22 83 58 08, tel./fax +373 22 22 99 66.
Email: media@amnesty.md Web: www.amnesty.md