Nume
Parola
Vizualizări: 6137
Fenomenul manipularii discutat intens la Clubul de presa
Chisinau, 18 Ianuarie 2013 — “Informare sau manipulare: cum îşi vede rolul mass-media din Moldova?” acesta a fost subiectul discutat în cadrul primei şedinţe a Clubului de Presă din anul 2013, organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent, la 17 ianuarie.

Potrivit Alinei Radu, directoarea „Ziarul de Gardă”, care a moderat şedinţa, manipularea a existat întotdeauna în mass-media din Moldova: din 2001 media autohtonă a avut parte de un control politic rigid, iar din 2009 doar s-au diversificat metodele de manipulare şi proprietarii de media.

Vorbind despre comportamentul mass-media în reflectarea cazului de la Pădurea Domnească, experţii au constatat, de comun acord, că tocmai această situaţie a arătat cine sunt adevăraţii proprietari ai instituţiilor media din Moldova. „A fost nevoie de o tragedie la vânătoarea de la Pădurea Domnească, ca să vedem clar ce instituţie de presă şi a cărui hram poartă”, a mai adăugat Alina Radu. Ruslan Mihalevschi, redactor-şef SP, Bălţi a spus că, actualmente, asistăm la un proces de schimbare la faţă a unor instituţii media, menţionând că, deşi proprietarii acestora sunt practic cunoscuţi, nu există suficientă transparenţă în ceea ce priveşte proprietatea mass-media.

De asemenea, experţii Clubului de Presă au discutat despre lipsa de curaj în breasla jurnalistică, referindu-se la faptul că un jurnalist a fost la vânătoare, dar a ascuns acest lucru. Ion Terguţă, directorul companiei Teleradio MIR, a explicat tăcerea acestuia prin lipsa de libertate, securitate, dar şi frică, ţinând cont că la vânătoare au participat persoane politice influente.

Pentru a face lumină în acest caz, unii dintre participanţii la Clubul de Presă au spus că în acest moment, jurnaliştii trebuie să fie solidari şi să ceară în unison demisia tuturor persoanelor implicate, precum şi publicarea mai multor investigaţii care să scoată la suprafaţă detaliile.

Referindu-se la fenomenul mesajelor manipulatoare, Ion Terguţă a precizat că „în afară de păcatul de a fura, jurnaliştii mai au şi păcatul de a manipula, tirajând anumite mesaje manipulatoare”.

Cauza acestei probleme este explicată de Alina Radu prin „uşuratismul reporterilor din Moldova” şi lipsa resurselor financiare a multor organizaţii media, care nu-şi permit să aibă în redacţie reporteri care să facă materiale ample, la care se lucrează mai greu.

Furtul de conţinut de presă şi superficialitatea reporterilor au diminuat importanţa altor 2 subiecte importante ale anului 2012 – vizita A. Merkel şi seceta care a afectat sectorul agricol al Moldovei. Daniel Vodă, realizator emisiuni Radio Moldova, a subliniat că puţini jurnalişti au reflectat adecvat discursul A. Merkel, care s-a referit, printre altele, şi la secetă, dând prioritare altor aspecte: gazon furat, vestimentaţie, pisica neagră etc.

La finalul şedinţei participanţii, jurnalişti şi reprezentanţi ai societăţii civile, au ajuns la concluzia că breasla jurnalistică are nevoie de mai multă solidaritate şi curaj în abordarea profesionistă a subiectelor de interes public.

Clubul de presă a fost organizat de CJI în cadrul proiectului “Monitorizarea presei: studii de caz privind două evenimente importante ale anului 2012: vizita cancelarului german, Angela Merkel, în Republica Moldova şi seceta severă care a afectat sectorul agricol al Moldovei”, realizat cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) prin intermediul Fundaţiei Eurasia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Fundaţiei Eurasia, USAID şi/sau al Guvernului SUA.