Nume
Parola
Vizualizări: 3733
ONG-uri: Impunitatea – o cultură încurajată de Justiţia din RM
Chişinău, 26 Iunie 2012 — De Ziua internaţională a susţinerii victimelor torturii societatea civilă a atenţionat deja a „n” oară autorităţile că impunitatea pentru actele de tortură rămâne o problemă nerezolvată.

Amnesty International Moldova, Centrul de Resurse Juridice şi CReDO au ieşit astăzi în faţa Ministerului de Interne pentru a-şi exprima indignarea faţă de abuzul poliţienesc care nu este pedepsit nici pe departe, acesta devenind înrădăcinat în cultura Republicii Moldova. Activiştii pentru drepturile omului au înscenat o joacă de volei, arătând astfel cum cazurile de tortură şi relele tratamente sunt ţinute în aer de către instituţiile responsabile pentru combaterea acestor practici ruşinoase pentru un stat european.

Cristina Pereteatcu, Director Executiv Amnesty International Moldova: „Am putea face această scenetă în faţa fiecărui organ de stat care este responsabil de combaterea torturii: Procuratura, Judecătorii, Guvernul, Parlamentul. Facem acest lucru la MAI pentru că toată lumea ştie foarte bine că anume această instituţie este în mod direct responsabilă pentru prevenirea torturii şi a relelor tratamente. Bineînţeles că leitmotivul organelor de drept este că cei ajunşi pe mâna poliţiei mereu se plâng pe maltratare. Însă, cu toţii am văzut imaginile din PMAN din 7 aprilie 2009, şi este greu de necrezut tinerilor care spun că au fost bătuţi fără milă în comisariate. Faptul că nimeni din colaboratorii MAI nu a fost pedepsit cu adevărat pentru fărădelegile săvârşite, mai ales pentru cele din aprilie, înseamnă că poliţiştilor li s-a dat undă verde ca aceştia să continue să comită crime”.

Vladislav Gribincea, Director Executiv Centrul de Resurse Juridice: „Nimic nu poate justifica tortura, iar cei care o aplică trebuie sancţionaţi foarte dur. Deşi de câţiva ani autorităţile declară că luptă împotriva torturii, societatea nu vede schimbări. Lipsa sancţiunilor adecvate pentru maltratarea din aprilie 2009, în urma cărora nici o persoană nu a fost întemniţată pentru tortură, doar sporeşte neîncrederea în sistemul de drept, iar rata înaltă de achitare a persoanelor acuzate de tortură, de 63% în comparaţie cu circa 3% în celelalte dosare, precum şi reticenţa procurorilor de a începe investigaţiile, pot fi interpretate de unii ca un semnal că tortura mai este tolerată. Aceste practici nu mai pot continua. Autorităţile ar trebui să înăsprească sancţiunile pentru actele de tortură şi să investigheze adecvat orice aparenţă de tortură”.

Sergiu Ostaf, Director Executiv Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO): „Toleranţa zero pentru tortură implică schimbări sistemice care împuternicesc victimele torturii să responsabilizeze torţionarii şi să recupereze prejudiciile cauzate. Când oare în Republica Moldova, victima va beneficia de asistenţa juridică gratuită şi reabilitarea psihologică şi de sănătate inclusă în poliţa de asigurare medicală?”.

Ziua internaţională ONU de susţinere a victimelor torturii este marcată la 26 iunie. În aprilie curent Amnesty International Moldova a prezentat raportul „O problemă nerezolvată: Combaterea torturii şi a relelor tratamente în Republica Moldova” care descrie eşecul autorităţilor de a investiga în mod adecvat plângerile ce ţin de abuzul poliţiştilor.

SFÂRŞIT/

Document Public

Contact: Nichita Gurcov, ofiţer de presă Amnesty International Moldova
+373 22 83 58 08 ext 11 +373 79 66 31 32
media@amnesty.md www.amnesty.md

[ENGLISH] http://t.co/39Bh2tfF
[РУССКИЙ] http://t.co/V7TWlPRJ