Nume
Parola
Vizualizări: 2565
Reuniunea extraordinară a președinților centrelor de bacalaureat
Chişinău, 15 Iunie 2012 — Președintele Comisiei Naționale de Examene, Mihail Șleahtițchi, Ministru al Educației, a întrunit joi, 14 iunie curent, într-o ședință extraordinară toți președinții Centrelor de bacalaureat din țară.

Pe agenda ședinței s-au regăsit subiecte ca: respectarea necondiționată a metodologiei de examene, aplicarea întocmai a angajamentelor de asigurare a securității materialelor de examene, netolerarea copiatului în centrele de bacalaureat, angajarea în calitate de asistenți a persoanelor oneste și, cel mai important, responsabilizarea, o dată în plus, a candidaților la examene prin semnarea declarației pe proprie răspundere.

Ministrul Educației, Mihail Șleahtițchi, a cerut tuturor factorilor implicați să se pătrundă de responsabilitatea care le revine în organizarea corectă a sesiunii de examinare, fapt pentru care și-au asumat angajamente confirmate prin semnătură. Șefii comisilor raionale/municipale de examene au fost avertizați serios asupra organizării obiective a procesului de monitorizare, cu prezența, în fiecare centru de BAC, a reprezentanților acestor comisii și realizarea atribuțiilor ce le revin conform actelor normative existente.

Ministrul a mai precizat că reprezentanții CCCEC vor continua să descindă doar în acele centre despre care vor exista probe elocvente de fraudare a examenelor.

Adrian Ghicov, directorul Agenției de Evaluare și Examinare /AEE/, a amintit celor prezenți că nimeni nu este în drept să perceapă vreo taxă pentru anumite servicii în organizarea examenelor. Acestea sînt suportate, exclusiv, de la bugetul de stat. Orice abatere de la această normă se va pedepsi conform legislației în vigoare.

S-a făcut apel către toți candidații de a miza pe propriile cunoștințe și compențe în rezolvarea testelor, întrucît pretestările au confirmat ipoteza că acestea sînt accesibile, conforme curricula școlare și programelor de examene.

Ministerul Educației și AEE urmărește, cu insistență, ca rezultatele sesiunii 2012 să comunice un tablou veridic al reușitei școlare, fără denaturarea realității statistice, și scoaterea în profil a notelor pe care absolvenții de liceu le exprimă prin cunoștințele lor.

Pentru realizarea metodologiei aprobate la Comisia Națională de Examene, pe parcursul întregului an școlar 2011-2012, AEE a organizat 36 de ședințe informative și formative, conferințe și traininguri cu direcțiile raionale/municipale de învățămînt, cu directori de licee, cu toate cadrele didactice angajate în examenele 2012. Absolvenții 2012, părinții și profesorii au fost consultați în elaborarea Metodologiei de examene, iar, ulterior, fiecare elev –absolvent a semnat pentru faptul că a luat cunoștință de prevederile acestui document cadru.