Nume
Parola
Vizualizări: 4730
Trei ani fără dreptate pentru victimele din 7 aprilie
Chişinău, 3 Aprilie 2012 — Sute de oameni au fost supuşi torturii şi altor rele tratamente în custodia poliţiei în timpul evenimentelor din aprilie 2009. Trei ani după acestea, majoritatea vastă a victimelor încă aşteaptă să le fie făcută dreptate, a declarat Amnesty International într-un nou raport.

Raportul „O problemă nerezolvată: Combaterea torturii şi a relelor tratamente în Republica Moldova” reiterează problemele de sistem evidenţiate de evenimentele traumatice din 7 aprilie 2009: durata excesivă a detenţiei preventive, condiţiile de detenţie inadecvate, eşecul procurorilor să examineze plângerile ce ţin de comportamentul poliţiei prompt şi eficient, eşecul de a-i suspenda pe poliţişti aflaţi sub investigare care rămân în funcţii chiar dacă sunt condamnaţi, practica pedepselor blânde colaboratori de poliţie, etc.

Toate acestea rezultă în impunitatea celor care comit actele de tortură şi rele tratamente, fapt confirmat şi de datele statistice oficiale. În timpul protestelor din 7 aprilie 2009 poliţia a reţinut cel puţin 600 de persoane, sute din ele fiind bătute la arestare şi în incinta secţiilor de poliţie supraaglomerate. Însă, în atenţia Procuraturii Generale au parvenit 108 plângeri, din care numai 58 au ajuns la judecată. Magistraţii au pronunţat decizii de condamnare numai în două cazuri, în ambele aplicând pedepse suspendate. La moment 19 poliţişti au fost achitaţi.

Unele victime ale brutalităţii poliţieneşti, lipsiţi de speranţa să-şi găsească dreptatea acasă, şi-o caută la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Este cazul lui Andrei Taraburcă, plângerea căruia nu a ajuns până în instanţele naţionale. Curtea Europeană a hotărât că Andrei Taraburcă a fost torturat şi maltratat în custodia poliţiei, iar autorităţile au eşuat să efectueze o investigaţie imparţială în cazul lui. Însă, multe alte victime care iniţial aveau curajul să-şi ceară dreptatea, renunţă la procese din cauză că acestea sunt tergiversate până la nesfârşit.

„Eşecul continuu al autorităţilor să asigure justiţia în cazul încălcărilor flagrante din aprilie 2009 prezintă o dovadă clară că problema fundamentală a impunităţii pentru tortură şi alte rele tratamente nu a fost rezolvată”, a declarat Heather McGill, cercetător Amnesty International pentru Republica Moldova.

Noul raport oferă un şir de recomandări care ar putea ajuta autorităţilor să combată impunitatea poliţiştilor: toţi cei responsabili pentru încălcările drepturilor omului din aprilie 2009 trebuie să fie aduşi în faţa justiţiei în mod prioritar, articolul despre tortură din Codul Penal trebuie să fie modificat pentru a exclude posibilitatea pedepselor suspendate; toţi deţinuţii trebuie să treacă un examen medical odată ce sunt aduşi la poliţie, iar detenţia lor în custodia poliţiei nu poate depăşi 48 de ore; izolatoarele de detenţie preventivă trebuie să fie trecute în gestionarea Ministerului Justiţiei. De asemenea, Amnesty International îndeamnă autorităţile să instituie o agenţie totalmente independentă care ar investiga toate plângerile ce ţin de încălcarea drepturilor omului de către poliţie.

Aceste recomandări au fost comunicate autorităţilor în cadrul întrunirilor cu oficialii din MAI, Ministerul Justiţiei şi Centrul pentru Drepturile Omului din Moldova, în ajunul lansării raportului. De menţionat este faptul că Procuratura Generală a ignorat solicitarea Amnesty International de a se întâlni, ceea ce este regretabil fiind că aceasta poartă responsabilitatea principală pentru investigarea încălcărilor din 7 aprilie 2009.

SFÂRŞIT/

Document Public

Contact: Nichita Gurcov, ofiţer de presă
+373 22 83 58 08, ext. 11 +373 79 66 31 32 media@amnesty.md