Nume
Parola
Vizualizări: 2142
Laboratoarele a două şcoli profesionale din capitală au fost dotate cu utilaj modern
Chişinău, 27 Martie 2012 — Ministrul Educaţiei, Mihail ŞLEAHTIŢCHI şi viceministra educaţiei, Loretta HAHDRABURA, au participa astăzi la deschiderea a două ateliere practice, dotate cu utilaj tehnic, în valoare de 420 mii de lei fiecare. Laboratoarele aparţin Şcolii Profesionale nr.9 şi Liceului Profesional nr.2 din Chişinău, care pregătesc specialiști pentru meseriile Electromontor la întreţinerea şi reparaţia utilajului electric şi Lăcătuş-instalator tehnică sanitară.
Renovarea, dotarea şi mobilarea laboratoarelor a fost posibilă graţie parteneriatului dintre Ministerul Educaţiei, Institutul de Formare a Capacităţilor Profesionale şi Agenţia Austriacă pentru Dezvoltare, în cadrul proiectului AquaProf „Şcoala Profesională ca furnizor de instruire şi formare pentru sectorul apă şi canalizare în Republica Moldova” (2010-2013).
Ministrul Educaţiei, Mihail ŞLEAHTIŢCHI, a mulţumit partenerilor pentru contribuţia acestora în dezvoltarea învăţămîntului profesional din Republica Moldova. În opinia lui, pregătirea în aceste ateliere va contribui la formarea unor specialişti de înaltă calificare. Ne dorim să avem laboratoare similare în toate instituţiile de învăţămînt profesional secundar, a mai spus ministrul.
Viceministra Educaţiei, Loretta HANDRABURA a afirmat că proiectul este unul relevant şi oportun în contextul modernizării curriculare şi ajustării ofertelor educaţionale la necesităţile flexibile ale pieţei muncii. Studiile relevante pentru carieră sunt prioritatea numărul unu în cadrul Strategiei Naţionale de Dezvoltare „Moldova 2020” , aprobată în şedinţă de Guvern. Specialiştii de profil larg,dar şi îngust, care vor fi instruiţi în cadrul acestor laboratoare, vor avea capacitatea de a susţine şi dezvolta infrastructura ţării.
Michael SCHIEDER, Însărcinat cu Afaceri a.i. al Ambasadei Austria în Republica Moldova, a apreciat colaborarea eficientă dintre partenerii proiectului, Ministerul Educaţiei, Institutul de Formare a Capacităţilor Profesionale şi Agenţia Austriacă pentru Dezvoltare. El a menţionat că scopul proiectului este consolidarea performanţei şi atractivităţii formării profesionale în instituţiile de învăţămînt secundar profesional şi îmbunătăţirii inserţiei pe piaţa muncii a absolvenţilor.
Gabriela DAMIAN-TIMOŞENCO, directorul Institutului de Formare a Capacităţilor Profesionale, a spus că atelierele din cele două şcoli profesionale pot concura, la capitolul dotare, cu cele mai bune laboratoare din lume. Anual, aici vor fi instruiţi peste 150 de specialişti care, cu siguranţă, se vor integra cu uşurinţă pe piaţa muncii.
Directorii şcolilor profesionale au mulţumit partenerilor de dezvoltare şi au promis că vor utiliza laboratoarele cu maximă eficienţă.